Pelakon Aidit Noh berkongsi pengalaman bernikah secara dalam talian (online) bersama pilihan hatinya yang dikenali sebagai Hanani.

Menurut Aidit, tarikh pernikahan sebenar mereka telah berlangsung pada 29 Mei 2021 ketika dia berada di Kuala Lumpur dan isterinya di Terengganu.

"Pada asalnya, kami nak kahwin pada 5 Jun, tapi memandangkan total lockdown dilaksanakan, jadi kami tukar tarikh lebih awal dan nikah secara online pada 29 Mei.

"Ketika itu saya ada di Kuala Lumpur dan Hanani di Terengganu memandangkan kami pun memang bercinta jarak jauh sebelum ini.

"Tetapi sekarang, kami sudah berjumpa (sebelum total lockdown) dan isteri saya ada dengan saya," katanya kepada Gempak.

Tambah Aidit, dia tidak mahu menangguh pernikahan itu ke satu tarikh lain kerana mahu menyegerakan perkara baik, tambahan lagi, ia melibatkan dua belah keluarga.

"Perkara baik eloklah disegerakan, saya tak mahu tunda lagipun perkara ini melibatkan dua belah keluarga.

"Kita pun tak tahu selama mana lagi pandemik COVID-19 ini, jadi biarlah kami kahwin dahulu, bila keadaan sudah reda nanti, boleh lah buat majlis doa selamat," katanya lagi.

A post shared by عيديد (@aiditnoh)


Ditanya mengenai kehendak isteri untuk mengadakan perkahwinan idaman (dream wedding), Aidit akui dirinya sendiri juga mengidamkan perkara sama namun akur dengan keadaan semasa.

"Cakap pasal dream wedding, sudah tentu isteri saya idamkan, saya pun sama.

"Tapi untuk masa sekarang, saya nasihatkan dia, kalau mahu juga, tunggu sahaja keadaan sehingga reda dan belanjakan wang yang ada kepada keperluan lain yang penting selepas kahwin ini," tambahnya.

A post shared by عيديد (@aiditnoh)


Sekadar info, tempoh perkenalan pasangan ini hanya enam bulan sebelum menjelang perkahwinan.

Mereka mula memasuki fasa serius selepas tiga bulan mengenali satu sama lain.