Kanser payudara pembunuh utama golongan hawa. Kesedaran mengenai bahaya kanser tersebut harus diterapkan sejak dari awal.

Malah, pemeriksaan berkala juga perlu dilakukan secara sendirian di rumah bagi mengesan lebih awal.

Bukan hanya wanita, golongan lelaki juga berisiko untuk mendapat kanser payudara!

Sempena dengan bulan kesedaran kanser payudara setiap Oktober, mungkin bintang Hollywood kesayangan ramai, Henry Golding boleh membantu anda.

Menerusi video yang dimuatnaik sekitar 4 November 2009, pelakon berbakat besar Sharifah Amani turut tampil dalam video berkenaan bersama Henry bagi memberikan lebih penjelasan! Cute!

"Merepeklah kalau kata susah nak check, sebab saya sendiri pun boleh belajar dan boleh tunjukkan cara-caranya kepada anda semua," kata Henry dalam video berkenaan.

Jom, ikuti langkah-langkah ini!

1. Perhatikan diri anda di cermin, lakukan beberapa gaya antaranya meletakkan kedua-dua belah tangan anda di sisi dalam keadaan relaks.Kemudian, cuba letakkan tangan di pinggul, naikkan tangan ke atas kepala dan bongkokkan badan sedikit.

Lihat seandainya ada perbezaan daripada saiz, bentuk, tekstur dan warna.2. Berbaring dan lapikkan badan sebelah kiri anda lebih tinggi menggunakan tuala atau bantal.

Gunakan tangan kanan anda untuk memeriksa bahagian payudara kiri anda sementara letakkan tangan kiri anda belakang kepala.

3. Gunakan hujung tiga jari tengah anda dan perlahan-lahan usap bahagian payudara anda dari bahagian atas untuk merasai sebarang perbezaan pada bawah kulit.Lakukannya secara pergerakan membulat di sekeliling payudara anda mengikut arah pusingan jam.

Payudara anda sepatutnya rasa licin dan tiada sebarang ketulan atau kesakitan.

4. Letakkan tangan kiri ke sisi, tekan pada bahagian bawah ketiak dan rasai jika ada sebarang keganjilan.5. Ulangi langkah sama pada bahagian payudara sebelah kanan.

Mudah saja kan! Sebenarnya rutin ini mampu menyelamatkan nyawa anda. Biasakan melakukannya sekurang-kurangnya sekali sebulan.

Jika anda merasai sebarang perubatan pada bahagian payudara anda segeralah bertemu doktor untuk pemeriksaan selanjutnya. Jangan tangguh-tangguh!