Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) mengesahkan bahawa isu tular berkenaan seorang remaja meninggal dunia disebabkan vaksin dos penggalak COVID-19 atau 'booster' adalah palsu.

Pengarah JKNS, Datuk Dr Rose Nani Mudin berkata, siasatan yang dijalankan mendapati punca sebenar kematian adalah disebabkan jangkitan paru-paru dan penyakit jantung sejak lahir (congenital heart disease) yang semakin tenat.

Katanya, remaja berkenaan meninggal dunia pada 12 Februari lalu dan keadaannya telah diterangkan kepada ahli keluarga pesakit dan mereka menerima penerangan mengenai punca kematian dengan baik.

"Siasatan juga mendapati bahawa pesakit telah menerima dos pertama vaksin COVID-19 pada 31 Julai 2021 dan dos kedua pada 21 Ogos 2021.

"Ibu pesakit dan pihak Hospital Tuaran telah mengesahkan pesakit tidak pernah mengambil dos vaksin penggalak," katanya dalam satu kenyataan media, pada Isnin.

Susulan itu, ibu remaja berkenaan telah membuat satu laporan polis pada 13 Februari lalu, yang menafikan kematian anaknya adalah disebabkan oleh dos penggalak vaksin COVID-19.

"Beliau juga menafikan bahawa ahli keluarga membuat penularan dalam aplikasi Whatsapp mengenai kematian anaknya disebabkan oleh dos penggalak.

"Pihak Hospital Tuaran juga telah membuat laporan polis untuk siasatan dan tindakan lanjut mengenai penularan berita palsu dan gambar pesakit di aplikasi WhatsApp oleh individu individu yang tidak bertanggungjawab," katanya.

Dalam pada itu, JKNS menggesa kepada semua rakyat Sabah agar tidak menularkan berita palsu dalam mana-mana media sosial atau aplikasi lain.

Jelasnya, tindakan itu bukan sahaja boleh mengelirukan orang ramai tetapi juga boleh mengancam privasi pesakit dan ahli keluarga.

Tindakan undang undang juga boleh diambil terhadap individu berkenaan atas tindakan yang tidak bertanggungjawab.

"JKNS bersimpati dengan keluarga pesakit dan berharap perkara seperti ini tidak berlaku pada masa akan datang," katanya lagi.

Sumber: Astro Awani