Gara-gara 12 batang giginya dicabut sehingga menyebabkan pendarahan yang tidak terkawal, seorang warga emas dari Thailand hilang nyawa.
Menurut anak perempuan mendiang, Chanthana Khum Khrong, sebelum kejadian, ayahnya yang berusia 64 tahun pernah mendapatkan rawatan penyakit hati di hospital sama.
Katanya, rawatan itu bermula pada 12 Mei dan selepas itu bapanya ditahan sehingga 15 Mei pula kerana rawatannya memerlukan antibiotik.
Chanthana mendedahkan bahawa pada 23 Mei, pihak hospital menasihatkan 12 batang gigi rosak ayahnya dibuang dengan melalui dua peringkat. Peringkat pertama doktor akan mencabut tujuh batang gigi dan kemudian lima.
Namun, Chanthana mempersoalkan tindakan doktor yang bertegas mencabut gigi itu walaupun kesihatan ayahnya semakin merosot.
Tambahnya, selepas operasi mencabut selesai, ayahnya mengalami pendarahan tidak berhenti dan doktor hanya memberikan kain kasa untuk digigit dan kadang-kala mendiang tercekik kain itu.
"Jururawat hanya menasihatkan menggigit semula kain tersebut berbanding memberinya ubat bagi menghentikan pendarahan itu," katanya sambil menambah Pengarah Hospital Singburi akan memberi kenyataan rasmi mengenai kes itu dalam masa terdekat.
Sumber: Thaiger menerusi Sinar Harian
Izwan Isa
Sun May 28 2023


Individu Dakwa Lagu Malampagi Ada Unsur Maksiat, Jijik - "Bagaimana Muslim Boleh Terlibat ..."
Lagu Malampagi mengandungi lirik yang bertentangan dengan akidah Islam?

Universiti Di Ireland Tawar Ijazah Jadi Influencer
Jangan terkejut tapi laporan ini benar.
Nabila Razali Boyish? Insomniacks Bongkar Bestfriend Ajak Kahwin? | Motif Trending
Baru tahu Nabila dulu boyish rupanya. Lelaki pun takut nak ngorat tau. Tapi betul ke Danial Insomniacks kecewa BFF sendiri tak ajak ke majlis kahwin? Apa jadi? Jom layan full interview sekarang!
Gempak Most Wanted
️ Setiap Isnin hingga Jumaat
⏰ 11 malam
Astro Ria dan Astro GO
Undi calon fav di gempak.com/gempakmostwanted
Astro Baharu. Tak Macam Dulu! Strim tanpa gangguan hujan dengan Astro Ultra Box. PEK PRIMARY WhatsApp “NAK ASTRO” ke 03-9543 3838
#MotifTrending
#GempakMostWanted
#GempakMostWanted2023
#GempakMostWantedShow
#AstroBaharu
Gempak Most Wanted
️ Setiap Isnin hingga Jumaat
⏰ 11 malam
Astro Ria dan Astro GO
Undi calon fav di gempak.com/gempakmostwanted
Astro Baharu. Tak Macam Dulu! Strim tanpa gangguan hujan dengan Astro Ultra Box. PEK PRIMARY WhatsApp “NAK ASTRO” ke 03-9543 3838
#MotifTrending
#GempakMostWanted
#GempakMostWanted2023
#GempakMostWantedShow
#AstroBaharu

TFight Festival Lakar Sejarah Di Malaysia Book of Records, Berjaya Himpun 20,000 Pengunjung!
Langkah proaktif memperkenalkan sukan patuh syariah!

Lelaki Ini Berjanji Pakai Selipar Ke Pejabat Kalau Ameera Khan Tunaikan Permintaannya
Janji apa tu?

GV10: “Terpaksalah Dijahit Celah Kangkang I Tu Sambil Berdiri” - Aishah
Momen tak boleh dilupakan!

Tunggu Sampai Seru, Eyka Farhana Tak Tolak Bersuamikan Akhyar Rashid
Eyka nak fokus karier.

“Takut Reput Je Muka Hang…” - Che Ta Tegur Aaisyah Sebab...
Alahai comel je Aaisyah...

"Kau Pantau Sikit Handphone Aku..." - Ira Kazar Jawab Tuduhan Buat Akaun Palsu Ganggu Puteri Sarah
Ira tak buat akaun palsu la...