Gaya Hidup

18 Pengunjung Cedera, Eskalator Tiba-Tiba Bergerak Arah Bertentangan

Mya Amri
26/03/2017
09:09 MYT
Salah sebuah eskalator terpanjang di Hong Kong telah bergerak ke arah bertentangan secara tiba-tiba menyebabkan sekurang-kurangnya 18 orang tercedera.
Kejadian itu berlaku di pusat membeli-belah Langham Place semalam dan video rakaman insiden berkenaan juga telah menjadi viral.
Difahamkan eskalator berukuran sepanjang 45 meter itu mengalami masalah teknikal dan bergerak arah bertentangan mengakibatkan ramai pengunjung panik dan terjatuh.
Insiden itu berlaku pada kira-kira jam 4 petang (waktu tempatan).
Menurut portal Chanel News, seramai 14 wanita dan empat lelaki cedera dan salah seorang daripada mereka mengalami kecederaan di bahagian kepala dan berada dalam keadaan kritikal.
Mereka kini dirawat di Hospital Kwong Wah dan Hospital Queen Elizabeth.
Dalam pada itu seorang mangsa yang mengalami kecederaan di bahagian kaki menyatakan eskalator itu bergerak sebanyak dua kali lebih cepat daripada biasa sebelum berhenti untuk beberapa minit.
Menurut seorang saksi yang dikenali sebagai Tina memberitahu ketika kejadian, orang ramai mula panik dan menjerit dalam ketakutan.
"Saya mendengar orang menjerit, keadaan menjadi panik dan ada yang jatuh ke bawah,” katanya.
Sementara itu, jurucakap Langham Place menjelaskan semua eskalator di pusat membeli-belah itu telah diperiksa mengikut undang-undang oleh syarikat Otis Elevator (kontraktor penyenggaraan).
“Eskalator yang mengalami kerosakan itu menjalani pemeriksaan tahunan dua kali setahun, dengan pemeriksaan yang terakhir dibuat pada 27 Januari lalu serta pemeriksaan rutin setiap dua minggu,” jelasnya.
Difahamkan, pihak pengurusan pusat membeli belah bersama syarikat Otis Elevator sedang menyiasat kejadian.
Sumber: Astro Awani
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Sukan

Pengusaha Restoran Paris Dakwa Rugi Akibat Sukan Olimpik

gempak
21/07/2024
03:50 MYT
Pengusaha restoran di Paris merungut mengenai penurunan pengunjung berhubung penganjuran Sukan Olimpik 2024, lapor Agensi Berita Jerman (dpa).
Viral

Terlalu Banyak Spekulasi, Ustaz Hadhari Mohon Orang Ramai Hormat Arwah Farah Kartini - “Menjaja Cerita Tak Baik”

gempak
21/07/2024
03:25 MYT
Susulan spekulasi dan pandangan yang dikeluarkan oleh ramai pihak berkaitan kes pembunuhan Farah Kartini, penyampai radio dan pendakwah, Ustaz Tajdid Hadhari meminta supaya perbuatan tersebut dihentikan.
Viral

Pasangan Suami Isteri Tunggang Kapcai Ke Paris Demi Sokong Team Malaysia! - "Kami Nak Lihat Azizulhasni Awang, Kalah Menang Belakang Cerita"

gempak
21/07/2024
02:55 MYT
Dari kaca televisyen ke arena pertempuran, itulah bukti semangat patriotisme pasangan suami isteri, Alfi Shahrin Zakaria dan Diana Latief yang menanam impian ke temasya Sukan Olimpik Paris 2024 dengan hanya dengan menaiki motor kapcai.
Viral

"Kami Balik Dulu, Nanti Datang Lagi" - Abang Farah Kartini Ziarah Kubur, Wajah Hiba Ibu Bikin Netizen Sebak

gempak
21/07/2024
01:50 MYT
Abang kepada mangsa bunuh Nur Farah Kartini, Mohd Farizza Azmi Abdullah tampil mengemaskini perkembangan terbaharunya menziarah pusara adiknya di Tanah Perkuburan Kampung Nyuir Manis, Pekan, Pahang pada Sabtu.
Viral

Lari Daripada Kebiasaan, Hijrah Prihatin Santuni 40,000 Golongan Memerlukan - "Memang Nak Bagi Semua Merasa"

gempak
20/07/2024
18:47 MYT
Sempena meraikan sambutan ulang tahun TV AlHijrah ke-14, sebanyak empat pertubuhan diberikan bakul makanan yang merangkumi makanan keperluan asas bagi menyantuni golongan memerlukan.