Pelakon popular Acha Septriasa membuka tahun 2023 dengan berkongsi berita duka.

Dia yang awal Disember lalu mengumumkan akhirnya hamil anak kedua selepas lima tahun menanti terpaksa menerima takdir bayi yang dikandungnya meninggal dunia.

Kata wanita yang kini menetap di Australia itu, dia keguguran sekaligus kehilangan calon anak keduanya saat melewati trimester pertama kandungan.

“Berita yang tidak terduga dan tidak kami inginkan terjadi; kami telah kehilangan calon anak dalam kehamilan ini pada trimester pertama,” umum Acha yang menuliskan pengumuman sedih itu dalam bahasa Inggeris di Instagramnya.

Meski berat menerima dugaan tersebut, namun isteri Vicky Kharisma itu tetap mahu bersyukur dan menikmati kehidupannya. Dia juga berterima kasih kepada semua pihak dan pengalaman yang didapatkan sepanjang tahun lalu.

"Kami sangat sedih, ada momen refleksi yang besar sampai saat ini, namun kami telah kembali lebih kuat dari sebelumnya sebagai Keluarga 3 orang dan jangan lupa menjalani hidup,” katanya.

Acha yang diketahui terbabit dengan filem biopik mengenai Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim memegang watak Datuk Seri Dr Wan Azizah telah dikurniakan seorang anak perempuan, Bridgia Kalina Kharisma yang lahir pada 2017.