Laman Utama

Al-Fatihah… Guru Sekolah Al-Quran Di Malaysia Syahid Di Gaza

Mya Amri
10/10/2023
05:55 MYT
Pengurus Aman Palestin Cawangan Temerloh, Ahmad Nu’man Mazlan memaklumkan seorang wartawan iaitu Muhammed Al-Salhi telah meninggal dunia.
Berita itu dimaklumkan Nu’man menerusi hantaran di aplikasi X miliknya.
Menurut Nu’man, wartawan itu syahid dalam perang semasa membuat liputan mengenai Palestin melibatkan konflik negara itu dengan Israel.
Bukan hanya sekadar wartawan, Allahyarham juga merupakan guru di Sekolah al-Quran Malaysia yang dikenali sebagai Maahad Tahfiz Malaysia di Gaza.
“As-Syahid Muhammed Al-Salhi, seorang wartawan yang telah syahid dalam perang terkini bukan sekadar wartawan yang mengambil liputan perihal Palestin.
“Tetapi beliau juga merupakan guru di Malaysia Quran School Gaza, sekolah yang dibina oleh para penyumbang Aman Palestin,” maklumnya.
Dalam pada itu, netizen juga mengucapkan takziah dan mendoakan keselamatan mangsa yang lain.
“Innalillahi wainna ilaihi rajiun. by the way baru tahu ada proper sekolah malaysia di Gaza, ya rasa bangga sangat dengan negara sendiri,” @jonsnow
“Kematian yang dicemburui. Alhamdulillah, gapai syahid dan syurga buat mu wahai pejuang…” @faiz88_sf
Terdahulu, sekolah tersebut dibina hasil sumbangan rakyat Malaysia dan dibuka secara rasminya pada 2017 dengan kos bernilai RM4.3 juta.
Ia terletak berhampiran kawasan kem pelarian Nusierat di tengah Gaza dengan bangunan tiga tingkat berkeluasan lantai 4,500 meter persegi dan disempurnakan Wakil Kementerian Pendidikan Palestin, Dr Mohd Seyam Abu Hammam.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Adidas Mohon Maaf Pada Bella Hadid - "Kami Melakukan Kesilapan Yang Tidak Disengajakan"

gempak
25/07/2024
02:30 MYT
Syarikat pakaian sukan berpangkalan di Jerman, Adidas memohom maaf kepada supermodel terkenal berdarah campuran Palestin, Bella Hadid.
Sukan

Selepas Hampir Sebulan, Jasad Pemain Badminton China Masih Disimpan Di Hospital Yogyakarta

gempak
25/07/2024
01:30 MYT
Jasad pemain badminton China, Zhang Zhi Jie, yang meninggal dunia di geloanggang sewaktu dalam perlawanan Kejohanan Remaja Asia di Yogyakarta, Indonesia, pada 30 Jun lalu, sehingga kini masih belum dituntut oleh pihak keluarganya.
Berita

Abang Bintang Bola Sepak Safawi Rasid Meninggal Dunia

gempak
24/07/2024
15:05 MYT
Bintang bola sepak Terengganu FC (TFC), Safawi Rasid menerima berita menyedihkan apabila abangnya, Ahmad Muslim Rasid meninggal dunia.
Berita

Pemilik Suara Nobita Meninggal Dunia Di Usia 88 Tahun

gempak
24/07/2024
10:20 MYT
Pemilik suara yang terkenal dengan karakter Nobita Nobi dalam siri anime popular Doraemon, Noriko Ohara, dilaporkan meninggal dunia pada 12 Julai ketika berusia 88 tahun.
Sukan

Presiden Perancis Alu-Alukan Atlet Israel, Benarkan Bertanding Di Olimpik Paris

gempak
24/07/2024
05:25 MYT
Presiden Perancis, Emmanuel Macron memaklumkan atlet Israel dialu-alukan menyertai Olimpik Paris 2024 yang bakal berlangsung 26 Julai ini.