Aksi spontan pesohor Amy Search mendendangkan lagu hitnya, Isabella sewaktu menyantuni mangsa banjir di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) di Muar, Johor telah membuat peminat setianya menangis.

Peristiwa tidak terduga tersebut terjadi sewaktu Amy menunaikan permintaan salah seorang mangsa banjir yang teringin mendengar vokalis berusia 64 tahun itu menyanyi secara langsung di hadapannya.

Nyanyian tersebut mendapat sambutan dan tepuk tangan daripada mangsa mangsa banjir yang ditempatkan di PPS tersebut.

“Hati saya senang melihat peminat yang sedang berduka kerana musibah yang melanda sekurang kurangnya tersenyum dengan kehadiran saya.

“Saya pula yang jadi sebak dan tak sangka ada peminat yang menangis selepas permintaannya untuk saya mendendangkan lagu Isabella ditunaikan,” ujar Amy kepada Gempak.

Anak seni dengan nama sebenar Suhaimi Abdul Rahman itu turut mendoakan agar semua mangsa banjir diberikan kesabaran dan kekuatan dalam menempuh dugaan yang melanda mereka.

Menurut salah seorang mangsa banjir, air mata yang menitis tersebut adalah sebagai sebuah penghargaan buat bintang tersebut yang sebelum ini dapat dilihat dari jauh.

“Kita selalu tengok Amy dari jauh sebab kita duduk di kampung. Jadi apabila Amy datang dan ada depan mata, teringin dengar beliau menyanyi,” katanya.

Amy hadir menyantuni mangsa banjir di dua PPS termasuk di Kompleks Sukan Pagoh bagi mengiringi Menteri Besar Johor, YAB Dato' Haji Hasni Mohammad yang dalam lawatan dan menyampaikan sumbangan kepada yang terlibat.

Pelantun lagu Rozana itu turut menyampaikan sumbangan bersama iaitu produk kopi miliknya, Kopi Phewiiit. Amy juga hadir bersama pemain bass Search iaitu Nasir dalam lawatan yang berlangsung siang tadi.

Sementara itu Hasni menyatakan Kerajaan Negeri Johor akan memperkenalkan pelbagai bantuan pasca banjir bagi meringankan bebanan semua mangsa bencana alam berkenaan di negeri tersebut.

"Saya berharap mangsa-mangsa banjir tidak perlu bimbang, kita tidak akan membiarkan mereka (mangsa banjir) begitu sahaja.

"Kerajaan Negeri telah merangka bantuan pasca banjir. Bagaimanapun, bantuan akan disalurkan secara berperingkat-peringkat mengikut keadaan semasa," katanya.

Instagram: @ajib.rr