Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menafikan tuduhan yang mengaitkan beliau dalam video lucah yang tular sejak Selasa, lapor AWANI.

Dalam satu kenyataan media pada Rabu, Azmin menegaskan tuduhan yang dibuat oleh individu bernama Haziq Abdullah Abdul Aziz merupakan komplot jahat untuk mencemarkan reputasi dan keperibadian beliau.

Beliau juga menyifatkan tuduhan tersebut bertujuan menjatuhkan dan memusnahkan karier politiknya.

"Saya yakin kerja jijik ini telah dimulakan beberapa bulan lalu berdasarkan perkembangan politik semasa melalui intimidasi terhadap keselamatan diri dan keluarga pada minggu terakhir Ramadan serta tuduhan rasuah yang tidak benar dan tidak berasas," katanya.

Azmin yang juga timbalan presiden PKR menegaskan beliau mengutuk sekeras-kerasnya politik kotor yang disifatkan tidak mempunyai tempat dalam era Malaysia Baharu.

Beliau juga memaklumkan telah mengarahkan pasukan peguamnya untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap individu yang membuat tuduhan jahat terhadapnya.

"Saya akan menggunakan segala kaedah undang-undang yang sah untuk mendedahkan mereka yang turut terlibat dalam kerja jahat ini.

"Saya sama sekali tidak akan tunduk kepada tindakan-tindakan pengecut ini dan percubaan untuk mengalihkan perhatian orang ramai dari isu-isu negara yang lebih mendesak dan kejayaan Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dalam melaksanakan dasar pembangunan negara yang mampan dan inklusif.

"Saya yakin Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan mengambil segala langkah yang perlu berhubung tuduhan jahat ini," katanya lagi.

Sejak Selasa, satu video lucah yang mengaitkan seorang menteri yang didakwa mirip Azmin tular di media sosial.

Pada awal pagi Rabu, Haziq mengakui beliau merupakan individu dalam video tersebut dan meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat Azmin yang didakwa terlibat rasuah.

Sumber : Astro AWANI