Atlet Bola Jaring Kebangsaan, Fariha Razak dinobatkan sebagai penerima Anugerah Cemerlang Pingat Emas Tun Fatimah Hj. Hashim pada Majlis Konvokesyen Universiti Teknologi Malaysia ke-63 baru-baru ini.

Fariha atau nama sebenarnya, Nurfariha Abdul Razak, 24, yang merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Teknologi itu turut menerima Anugerah Dekan dari Sekolah Perniagaan Antarabangsa Azman Hashim.

Pada Istiadat Konvokesyen tersebut Fariha juga dipilih sebagai wakil graduan bagi menyampaikan ucapan pada majlis tersebut.

"Tak pernah terfikir akan diberi peluang untuk bagi ucapan wakil pelajar pada majlis graduasi saya. Suara saya agar menggeletar, tetapi itulah yang saya mahu sampaikan tulus dari hati.

"Saya harap dengan menonton video ini, ia dapat membantu mana-mana individu yang melalui kesukaran untuk tidak berputus asa dan terus berusaha," tulis Fariha yang turut berkongsi video ucapannya itu di Instagram.

Tak pernah terfikir akan diberi peluang untuk bagi speech wakil pelajar on my graduation. Alhamdulillah I am humbled by this opportunity. So as promised, here it is. Definitely not a perfect speech, fumbled here and there ? my voice was literally shaking, I was shaking but that truly came from the heart and exactly what I wanted to deliver. I hope by watching this video, it can help one or two of you that are going through hardships to never give up and keep going. You got this ??❤️ #utmconvocation63 #UTMmyheart

A post shared by Fariha Razak (@farihaarazak) on


Menerusi beberapa entri di Instagram, Fariha berkongsi momen-momen istimewa sepanjang majlis graduasi.

OKAY OKAY LAST. MAYBE ? This appreciation post goes to my mains. None of these will happen without their constant love and support ❤️ • My Fam Bam, Terima kasih sentiasa berada dibelakang tak kisah lah buat apa pun esp mama abah. Tak pernah putus doa untuk Haa, tak pernah pun sedetik nak larang apa aku cuba buat. “Buatlah kak mana akak rasa okay, mama okay je” everytime I ask ?You guys are the main reason why I kept going and still going strong. I love you guys more than anything in the world ❤️ • To my bestfriend for life, I dont know what I’d do without you. Kau dah macam family aku sendiri. Thank you for always be the person that pick up the pieces everytime I crash ? Next kita grad sama sama okay? Eh hahahaha love you long time! ? #appreciationpost #ohana ? : @khairullahz Make up: @afiqahismail

A post shared by Fariha Razak (@farihaarazak) on


Selain berkecimpung dalam dunia sukan, Fariha juga pernah menguak pintu industri hiburan tempatan apabila muncul dengan single berjudul Sama-Sama pada 2018.

Single pertamanya itu merupakan naskhah duetnya bersama penyanyi Ryan Deedat.

Dalam perkembangan lain, Fariha tersenarai antara 12 atlet pemain bola jaring yang akan mewakili negara di Kejohanan Sukan Asia Tenggara (SEA) di Filipina bermula 30 November ini.

Untuk rekod, dua tahun lalu, Malaysia berjaya manamatkan kemarau 16 tahun selepas berjaya membawa pulang pingat emas yang diraih menerusi bola jaring pada Sukan SEA 2017.