Pelakon Anna Jobling simpati dengan rakan baiknya, Meerqeen yang mulai dikecam netizen gara-gara sepotong video tular dipercayai seolah-olah 'mencium' pelawak Indonesia, Kiky Saputri.

BACA: Video Cium Dahi Hos Indonesia Tular, Netizen Risau Meerqeen Bakal Dikecam

Anna yang turut berada di lokasi kejadian ketika program hiburan di Indonesia baru-baru ini bersama Meerqeen bagaimanapun mengakui tidak perasan insiden terbabit berlaku sehinggalah pelawak itu memuatnaik video tersebut.

"Saya memang berada di sana ketika itu, tapi saya tidak nampak apa yang mereka lakukan sebab keadaan di sana terlalu ramai.

"Walau bagaimanapun saya simpati dengan Meerqeen sebab dia bukan berniat tidak baik, cuma benda itu nak berlaku dan bukan sesuatu yang buruk. Malah kami mencipta banyak memori manis di sana.

"Kadangkala kita tak tahu apa yang bakal berlaku. Ditambah pula dengan perasaan teruja sepanjang berada di Indonesia," katanya kepada Gempak.

Anna ditemui pada majlis pelantikannya sebagai duta produk jamu Mutyara di Puchong, Selangor pada Khamis.

Menurut Anna, biarpun kadangkala sukar mengawal keadaan ketika dikerumi peminat, namun dia sentiasa mengambil langkah berhati-hati supaya tidak dikecam.

"Ketika berada di Indonesia kebanyakan peminat wanita meminta izin untuk memeluk Meerqeen. Bagi saya itu adalah perkara yang patut dilakukan bagi menghormati dan menjaga batas.

"Namun kadangkala perkara itu terjadi di luar kawalan kerana berlaku dengan cepat dan tak sempat nak berfikir panjang. Ibaratnya tak sempat nak bernafas dan kemudian baru tersedar.

"Tapi saya akan sentiasa mengingatkan diri agar berhati-hati apabila membabitkan soal pergaulan ini sebab tidak mahu menerima kecaman teruk.

"Cuma saya mungkin beruntung sebab majoriti peminat adalah dalam kalangan wanita dan tidak menjadi satu masalah besar," kata Anna yang teruja apabila dilantik sebagai duta produk jamu milik pelakon dan penyanyi Tyra Arifin itu bagi mendidik generasi muda untuk mengamalkan jamu dalam kehidupan seharian.

Terdahulu, Anna dan Meerqeen berkunjung ke Indonesia untuk memenuhi undangan beberapa buah program hiburan serta menghadiri sesi meet & greet bersama peminat di sana.