Bila bertandang atau menziarah rumah orang terutama ketika beraya pasti kita berdepan dengan konflik sama ada hendak basuh pinggan yang dimakan atau tidak.

Jadi serba salah, bila kita sebagai tetamu hendak ke dapur membasuh pinggan tetapi si tuan rumah pula berkeras tak kasi dan biasanya keluar ayat “Eh tak apa, biar je kat situ”.

Dalam hati kita mesti tertanya-tanya tuan rumah ni berkias ke atau memang betul dia tak beri kita ke dapur dan basuh pinggan sendiri?

Sama ada tuan rumah berkias atau ini 5 sebab dari perkongsian dari WVGIF kenapa tuan rumah berkeras tak beri kita basuh pinggan sendiri.

1. Dapur tempat tersorok. Ada kalanya anak bujang tuan rumah tengah sedap makan ketupat dengan muka belum mandi dan bertuala.

2. Dapur selalu jadi tempat last minute sorok benda-benda dari pandangan tetamu, macam baju kelawar, spender, plastik sampah dan bantal busuk.

3. Tuan rumah ada cara tersendiri basuh pinggan. Kalau awak basuh cukup syarat sebab tak nak baju kotor, takut pinggan masih bau hanyir.

4. Sinki mungkin dah penuh dengan periuk belanga. Kalau awak masuk dapur dan letak pinggan mangkuk kotor dalam sinki, lagi susah kerja basuh pinggan.

5. Tak, sekarang ni siapa tuan rumah? Tuan rumah kata tak payah, tak payahlah. Amboi, kat rumah orang pulak nak tunjuk rajin ya?