Laman Utama

Feri Pulau Pinang Bakal Diubah Suai Kepada Muzium & Restoran

Gempak
22/06/2021
13:01 MYT
Lima buah feri ikonik lama Pulau Pinang bakal berubah wajah apabila diubah suai menjadi muzium terapung, feri pelancongan dan restoran terapung di negeri ini.
Pengerusi Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (SPPP), Datuk Tan Teik Cheng berkata, lima buah feri itu akan diserahkan kepada syarikat yang berkelayakan mulai 1 Julai ini.
Beliau berkata, syarikat berkelayakan terbabit akan mengubah suai feri-feri ikonik ini kepada sebuah muzium terapung, dua feri pelancongan dan dua restoran terapung.
"Banyak cadangan telah diterima pada 19 Mac. Setelah dinilai oleh beberapa jawatankuasa SPPP, Mesyuarat Lembaga Pengarah SPPP pada pertengahan bulan Jun telah meluluskan syarikat yang berkelayakan untuk mengubah suai dan mengendali lima feri ikonik SPPP.
“Syarikat yang berjaya akan menandatangani kontrak untuk tempoh 10 tahun dengan opsyen disambung selama lima tahun lagi," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Tan berkata, syarikat-syarikat berkelayakan diberi tempoh tiga hingga enam bulan untuk memperbaiki dan mengubah suai feri-feri ikonik tersebut sebelum beroperasi sebagai pendorong sektor pelancongan di Pulau Pinang.
Beliau berkata, sekiranya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ditamatkan, pihaknya akan mengadakan majlis penyerahan feri-feri berkenaan pada 1 Julai manakala jika PKP dilanjutkan, penyerahan tetap diadakan tetapi secara dalam talian.
"Misi utama SPPP sekarang adalah memastikan lima buah feri ikonik ini terus muncul di perairan Pulau Pinang. Saya percaya feri-feri ini akan menjadi produk pelancongan yang penting dan tempat percutian menarik di Pulau Pinang," katanya.
Sumber: Bernama
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Berita

George Town Dikenali Semua, Tak Perlu Tukar Nama Tanjong Penaga

gempak
17/07/2024
13:45 MYT
George Town telah dikenali seluruh rakyat Malaysia dan dunia sekian lama, justeru tiada sebarang isu berkaitan nama tempat dan keperluan untuk menukar nama ibu negeri Pulau Pinang itu.
Viral

Haram Memiliki ‘Sex Toys’ Di Malaysia, Wanita Ini Didenda Gara-Gara Simpan 102 Alat Permainan Seks!

gempak
13/06/2024
14:55 MYT
Sejak kebelakangan ini, isu alat permainan seks atau sex toys kerap menjadi bahan bualan netizen.
Viral

Berdamai... Lelaki Singlet Putih, Pemilik Kedai Runcit Berjabat Tangan

gempak
12/06/2024
12:36 MYT
Sekeping foto tular memaparkan dua lelaki yang terlibat dalam pergaduhan di sebuah kedai runcit di Pulau Pinang baru-baru ini menarik perhatian warganet.
Hiburan

Jenazah Wartawan Hiburan Huzz Selamat Dikebumikan

gempak
08/06/2024
20:38 MYT
Jenazah wartawan hiburan popular era 80-an hingga 90-an, Huzz atau nama sebenarnya Kamal Huzaini Kamaludin selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Berpusat daerah Seberang Perai Utara di Permatang Langsat, Pulau Pinang malam ini.
Hiburan

Konsert Wali Band Di Pulau Pinang Meriah! Peminat Sakan Dress Up Serba Hijau

gempak
24/02/2024
11:25 MYT
KONSERT WALI X SETIA “CARI JODOH” & “DAWAI” IN PENANG sukses.