Tayangan filem Mencari Rahmat terpaksa ditunda tayangannya di pawagam kerana pandemik Covid 19. Filem ini pertama kali ditunda pada tanggal 18 Jun lalu kerana dilema yang sama.

Naskhah yang antaranya menampilkan Nam Ron, Amerul Affendi dan Sharifah Amani serta Adibah Noor ini dijadual akan ditayangkan di pawagam seluruh negara pada 31 Disember 2020 mendatang.

Namun, ia harus ditunda ke satu tarikh yang lain atas faktor seluruh pawagam di negara yang ditutup sementara sejak 2 November lalu kerana virus yang masih merebak ini.

Penerbitnya, Zuli Ismail berkata, penundaan tarikh tayangan filem berkenaan dilakukan berikutan pihak pawagam membuat keputusan untuk menutup sementara panggung wayang bermula 2 November lalu sehingga satu tarikh yang akan diberitahu.

“Sebagai penerbit, saya inginkan nyatakan bahawa tarikh tayangan filem Mencari Rahmat yang dijadualkan pada 31 Disember ini terpaksa ditunda berikutan penutupan sementara operasi pawagam.

“Kami juga telah menerima surat daripada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) yang memaklumkan tarikh tayangan filem ini akan dijadualkan semula,” jelasnya menerusi satu kenyataan yang diberi kepada media.

Zuli juga berkata, setakat ini tarikh baharu tayangan masih belum diperoleh dan pihaknya akan berbincang mengenainya dengan lebih lanjut agar satu tarikh baharu dapat ditetapkan.

“Saya percaya ramai yang menantikan tayangan filem ini, namun ia adalah satu perkara yang tidak dapat kami elakkan sama sekali berdasarkan situasi yang berlaku sekarang ini.

“Sudah tentu kami berharap agar penonton dapat bersabar sehingga filem ini akan ditayangkan di pawagam,” jelasnya.Mencari Rahmat mengisahkan tentang Razak yang merupakan seorang anak yatim piatu yang kini begelar seorang ahli perniagaan berjaya di Pulau Pinang.

Selepas ibu bapa angkatnya meninggal dalam satu kemalangan, dia mewarisi segala-galanya, termasuk menjadi penjaga kepada cucu mereka berusia 19 tahun bernama Ratna, yang juga yatim piatu.

Filem ini juga diadaptasi daripada sebuah karya hebat Oscar Wilde berjudul The Importance of Being Earnest yang memaparkan jenaka sarkastik yang menyindir tabiat hidup manusia.