Sebut sahaja mengenai Olimpik Tokyo 2020, sudah pasti apa yang bermain di fikiran adalah tentang sukan dan juga atlet yang bertanding.

Namun korang tahu tak sebenarnya selain sukan, para atlet juga sama seperti kita iaitu ‘gila’ tentang makanan.

Lagi-lagi apabila jumlah makanan yang disediakan oleh dewan Olympic Village untuk para atlet memang benar-benar mind-blowing ya!

Memandangkan Olimpik ini dikatakan tempat pertemuan atlet seluruh dunia, jadi cuba bayangkan apabila korang dapat masuk satu tempat yang menawarkan makanan bagi setiap negara. Heaven kan?

Jangan ingat atlet hanya fokus pada sukan tau, makanan pun dah cukup buat mereka rasa teruja.

Di sini #Foodieslife ingin kongsikan beberapa makanan yang ‘terpaling’ favourite bagi atlet Olimpik.


#Makanan Halal, Pizza, Tandoori Kambing

Pemain ragbi Ireland, Harry McNulty berkongsi video pendek yang dimuat naik di akaun Tik Tok miliknya.

Video tersebut merakamkan pilihan makanan seperti pasta, pizza, makanan halal, makanan Jepun, roti, makanan halal dan juga sandwich.
@saltynuts_

Olympic Dining hall tour ##tokyoolympics ##olympics ##ireland ##tokyo ##olympicgames ##foodtok

♬ original sound - Harry Mcnulty

#Gyoza paling sedap di dunia!

Pemain Rugbi untuk pasukan USA, Ilona Maher pula mengakui Gyoza yang dihidang di Olimpik Tokyo merupakan paling sedap pernah dijamah olehnya.
@ilonamaher

I eat them for every meal ##beastbeautybrains ##olympics ##tokyoolympics ##dininghall ##tokyo2020 ##gyoza ##dumpling

♬ original sound - Ilona Maher

#Makanan Jepun is bae!

Atlet negara USA menerusi akaun Tik Tok @domscottrunsa pula menyatakan makanan yang paling popular adalah makanan Jepun.

Lebih-labih lagi apabila station makanan Jepun itu menyediakan pelabagai hidangan shushi yang boleh membuatkan anda rambang mata untuk memilihnya.
@domscottrunsa

Athletes gotta EAT!!! ? ? ? ? ##tokyoolympics ##olympics ##olympicvillage ##athletesoftiktok ##tokyo ##foodisfuel

♬ original sound - domscottrunsa

Manakala atlet renang Australia, Anbelle Smith juga turut berkongsi video yang merakamkan snippet makanan tengaharinya.
@_anabellesmith

Olympic dining hall! ##olympicvillage ##tokyo2020

♬ HEADZUP WHATS UP MIX - ???????? ??????

#Spring Roll dan Ramen

Nampaknya pemain Ragbi USA, Ilona Maher tidak dapat menyembunyikan cintanya terhadap makanan di Olimpik Tokyo.

Kali ini hatinya sudah terpikat pula dengan makanan paling simple iaitu spring roll dan ramen. Lihat sahaja cara Ilina makan pun sudah tahu tahap kesedapannya. Bunyi ranggup gigitan spring roll tu pun dah boleh terseliur.
@ilonamaher

Yes, I’m an Olympian but I still like cheese ##beastbeautybrains ##olympics ##tokyoolympics ##tokyo2020 ##ClearGenius ##dininghall ##teamusa ##olympicvillage

♬ original sound - Ilona Maher


#Morning Costa Coffee

Bagi atlet New Zealand, Hayden Wilde pula kopi merupakan antara pelengkap hariannya sebelum memulakan apa-apa aktiviti.

Paling menyeronokkan, Hayde juga turut berkongsi cara-cara menyediakan kopi secara layan diri.
@hayden_wi1de

COFFEE TIME. ##foryou##foryoupage ##fypシ##tiktok##viral##tiktokindia##trending##olympicvillage ##olympicspirit ##olympian

♬ death bed (coffee for your head) - Powfu & beabadoobee

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NOTA: #FoodiesLife merupakan satu kolum yang menceritakan pelbagai sudut tentang makanan. Bukan hanya tertumpu kepada resipi sahaja tetapi segalanya yang berkaitan dengan makanan. Food is Love!