Pelakon Intan Najuwa teruja apabila pertama kali diberikan watak lasak sebagai gadis kampung dalam drama terbaharu Bunga Hati.

Bercerita lebih lanjut, sepanjang penggambaran drama terbabit, Intan perlu terjun sungai, masuk bendang dan bermain selut dalam beberapa babak.

"Karakter kali Ini berbeza kerana Dilaila agak lasak jadi ada adegan terjun sungai, masuk selut, terjun bendang.

"Watak kali ini agak boyish dan seorang yang sangat selamba dan lasak. Memang berlainan dengan watak-watak yang pernah saya bawakan, saya suka kerana ia mencabar.

"Pertama kali saya buat perkara-perkara tersebut jadi ia menarik dan pengalaman yang tak boleh dilupakan," katanya.

Dalam pada itu, Intan juga berdepan cabaran untuk mengembara ke Perlis dan mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) sepanjang penggambaran.

"Cabarannya kena jaga SOP, tak boleh cuai. Susah juga sebab kerja dalam kumpulan dan orang ramai. Kena swab test dan make sure semua sihat.

"Banyak adegan outdoor jadi perlu berdepan dengan hujan dan panas. Cabaran juga adalah kerana penggambaran dilakukan di luar Kuala Lumpur jadi perlu travel. Shooting dilakukan di Pelis. Kena sesuaikan diri di tempat orang," ujarnya.

A post shared by Zeel Production Sdn.Bhd. (@zeelproduction)


Sinopsis

Dilaila merupakan seorang gadis yang ceria, gigih dan optimistik walau pun masa kanak-kanaknya tidak seindah orang lain. Dilaila dilahirkan tanpa pengetahuan bapanya, Sulaiman yang sudah menceraikan ibunya, Salinah ketika dia di dalam kandungan.

Dilaila diserahkan oleh Nek Tijah kepada Salimah untuk dijaga dan menjadi galang-ganti kepada Luqman, anak kandung Salimah yang cacat. Salimah terlalu bencikan Luqman hingga sanggup menderanya kerana dendam kepada bekas suaminya Talib.

Dilaila tidak gentar untuk mempertahankan Luqman setelah Nek Tijah meninggal dunia dan menjaga Luqman penuh kasih sayang.
Percintaan Dilaila dengan Amer yang baru berputik, telah mendapat tentangan keras daripada Noraini yang membenci Salimah.

Bagaimanapun Razak sukakan Dilaila dan mahu Dilaila menjadi menantunya. Kawan baik Dilaila iaitu Jessila dalam diam menyukai Amer dan sanggup buat apa saja untuk memiliki Amer. Noraini berkomplot dengan ibu Jessila untuk menghalang hubungan Dilaila dengan Amer.

Dengan bantuan Razak, Dilaila hantar Luqman ke Pusat Jagaan OKU dan di situ dia bertemu Doktor Joshua yang telah jatuh cinta padanya. Malang bagi Dilaila apabila Luqman akhirnya meninggal dunia kerana sakit tetapi sebenarnya dibunuh secara tak sengaja oleh Gaban.

Noraini cuba membunuh Salimah dan Dilaila dengan mengupah orang membakar rumah mereka tetapi gagal. Salimah dan Dilaila keluar dari kampung demi keselamatan mereka. Noraini ambil peluang paksa Amer kahwin dengan Jessila. Selepas tiga tahun, Salimah dan Dilaila kembali ke kampung dan membina hidup baru. Mereka dapat membina rumah baru dengan bantuan Razak. Sulaiman secara rahsia telah menampung segala kos pembinaan.

Dilaila bertemu kembali dengan bapa kandungnya, Sulaiman yang merupakan usahawan jutawan. Amer cuba meraih kembali cinta Dilaila. Ternyata sikap Amer penuh tipu daya dan berpura-pura hilang akal dan telah didedahkan oleh Farizan, kawan baik Amer yang ada muslihat mahukan Dilaila. Noraini dan Razak merayu agar Dilaila menerima Amer kembali demi memulihkannya.

Antara kasih dan kasihan, Dilaila terpaksa membuat pilihan sama ada Joshua atau Amer sebagai teman hidupnya.

Drama Bunga Hati berdurasi 20 episod akan mula ditayangkan pada 10 Januari pukul 10 malam di Astro Ria.

Bunga Hati diarahkan oleh Jamal Khan dan Che Mi serta turut dibintangi Erwin Dawson dan Redza Rosli.