Berita

KLIA Dipilih Sebagai Lapangan Terbang Ke-8 Paling Teruk di Asia

Umirah Halim
02/03/2024
14:55 MYT
Berdasarkan survey penilaian purata daripada pengunjung yang dibuat oleh Business Financing, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) menduduki tangga kelapan sebagai lapangan terbang yang paling teruk di Asia.
KLIA turut berkongsi kedudukan skor purata yang sama iaitu sebanyak 3.36 markah dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai, Emiriah Arab Bersatu.
Tapi, apakah punca yang menyebabkan KLIA mendapat kedudukan sedemikian?
Beratur Panjang, Lampu Malap & Kurang Kemudahan Yang Selesa
Menurut airlinequality.com, pengunjung sering merungut tentang kemudahan yang tidak selesa seperti reka bentuk lapangan terbang KLIA yang lemah sehingga menyebabkan mereka terpaksa beratur panjang dan perlu berjalan kaki untuk sampai ke terminal.

Berita Trending: KLIA Terminal 1 ‘Sambut’ Kelahiran Bayi, Netizen Tinggalkan Komen Kreatif & Lucu:…

Selain itu, sistem pelepasan imigresen yang tidak cekap juga menjadi salah satu punca pengunjung perlu mengambil masa yang lama untuk beratur.
Pencahayaan lampu yang malap di sekitar lapangan terbang sehingga memberikan suasana yang kurang menyenangkan kepada pelancong turut menjadi asbab KLIA mendapat kedudukan tersebut.
Sekadar info, selain KLIA, lapangan terbang yang mendapat tempat pertama terburuk di Asia ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuwait (1.69) diikuti oleh Lapangan Terbang Antarabangsa Almaty Kazakhstan (2.62) di tempat ke-2, dan Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz Arab Saudi (2.72) di tempat ke-3.
Lapangan Terbang Antarabangsa Kuwait mendapat tempat pertama kerana difahamkan pengunjung tidak berpuas hati dengan bau yang tidak menyenangkan, kakitangan yang tidak profesional dan proses menaiki pesawat yang sangat perlahan.
Sumber: WeirdKaya
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

4 Karya Astro Tercalon Dalam ContentAsia Awards 2024

gempak
19/07/2024
08:31 MYT
Astro telah berjaya memperoleh 4 pencalonan pada Anugerah ContentAsia pada tahun 2024.
Berita

Kebocoran Gas Di Kargo KLIA: Bomba Giat Kenal Pasti Punca

gempak
04/07/2024
12:35 MYT
Pasukan bomba sedang giat mengenal pasti bahan kimia yang bocor di Southern Support Zone Sepang Aircraft Engineering, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Khamis.
Berita

Pesawat Malaysia Airlines Ke Bangkok Terpaksa Berpatah Balik Akibat Kecemasan

gempak
24/06/2024
14:24 MYT
Malaysia Airlines mengesahkan salah satu daripada pesawatnya mengalami masalah teknikal berkaitan tekanan di dalam ruangan kabin.
Berita

Kes Cubaan Bunuh Isteri Di KLIA: Kes Dianjak, Pengurusan Hafizul Harawi Minta Masa Sebulan Lengkapkan Dokumen Kes

gempak
11/06/2024
06:18 MYT
Pengurusan kes Hafizul Harawi yang disyaki terlibat dalam kejadian melepaskan tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1, ditetapkan di Mahkamah Sesyen di sini, pada 25 Julai depan.
Berita

Kes Cubaan Bunuh Isteri Di KLIA: Hafizul Hawari Tiba Di Mahkamah Berpakaian Serba Putih

gempak
11/06/2024
03:51 MYT
Pengurus syarikat agensi pelancongan, Hafizul Hawari yang terlibat dalam kejadian melepaskan tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 dibawa di Mahkamah Sesyen di sini pada Selasa.