Tidak sekadar memegang predikat YouTuber yang hanya popular semata mata, Atta Halilintar ikut menunjukkan sikap peduli dan soladaritinya apabila mengajak rakyat Indonesia memberi bantuan kewangan yang akan disalurkan semua kepada Palestin.

Lebih mengujakan, portal Merdeka melaporkan dalam tempoh hanya 12 jam dijalankan, suami Aurel Hermansyah itu telah berjaya mengumpul lebih Rp1.4 miliar atau sekitar RM400,000!

Pengumpulan dana itu dilakukan Atta yang mempunyai lebih 19 juta pengikut di Instagram melalui laman web kitabisa.com.

Dapat dilihat melalui laman web tersebut, sudah ada lebih 22 ribu orang yang ikut memberi sumbangan.

Dengan tajuk 'DARURAT! Palestina Butuh Bantuan KITA!', Atta mahu sekurangnya dapat mengumpul lebih RM500,000 selepas melihat sambutan yang cukup menggalakkan.

"Hasil sumbangan ini akan digunakan untuk memberikan beragam jenis bantuan bagi rakyat Palestin termasuk keperluan ubat ubatan, fasiliti, kesihatan dan juga tempat ibadat," tulis Atta.

Sambil melahirkan kesedihan terhadap apa yang terjadi di Palestin kerana kekejaman Israel, Atta mengatakan semoga usaha yang dilakukan dan disertai oleh banyak orang ini mampu meringankan beban rakyat Palestin.

"Saya buat kutipan dana ini dengan harapan kita semua dapat membantu meringankan beban rakyat Palestin yang sehingga kini menjadi korban keganasan Israel," tulis Atta di laman Kitabisa.com.

Instagram: @attahalilintar