ANTARABANGSA
Lotus Elite lerai berharga RM297,780
Sebuah kereta perlumbaan klasik Le Mans berjaya dijual pada harga £56,000 (RM297,780) menerusi acara bidaan walaupun secara fizikalnya ia masih dalam keadaan terlerai.
Harga itu menjangkaui sasaran awal antara £45,000 (RM239,290) dan £55,000 (RM292,460).

Juruterbang RAF dikenali dengan minat mendalam terhadap dunia permotoran dan dia memasukkan jentera itu dalam perlumbaan selama 24 jam itu selepas 11 hari membeli kereta Lotus berkenaan.

Kejadian berlaku ketika jentera itu menuju pulang dari trek selepas satu sesi latihan perlumbaan.
Dickie yang pernah menerbangkan dua jet tempur iaitu Spitfires dan Hurricanes ketika Perang Dunia Kedua kemudiannya membaik pulih kereta itu sebelum menjualnya kepada pelumba Porsche, Patrick Guy Godfrey pada 1966.

Bagaimanapun, pemilik terakhir itu meninggal dunia sebelum kerja-kerja sempat dilakukan dan kini, kereta dua pintu dalam keadaan terlerai sebelum dilelong oleh Historics dari Iver, Buckinghamshire pada 18 Mei lalu.
Sumber: Mail Online
Must-Watch Video