Pelakon dan usahawan, Rafidah Ibrahim sebak apabila impian untuk menimang cahaya mata tidak kesampaian selepas mengalami keguguran.

Rafidah atau lebih mesra dengan panggilan Fida berkongsi berita sedih itu menerusi coretan panjang di akaun Instagram miliknya.

Menurut Fida, kehilangan sesuatu yang amat bermakna bagi pasangan baru mendirikan rumah tangga adalah suatu perkara yang amat menyedihkan.

Bagaimanapun Fida menganggap kejadian itu sebagai ujian Allah S.W.T.

“Pilihan pertama itu pilihan kami, manakala pilihan kedua itu adalah daripada Allah. Sudah tentulah sang pencipta lebih mengetahui yg terbaik buat kami.

“Sedikit perkongsian yang ingin saya lakukan walaupun saya yakin ramai lagi para wanita dan para ibu di luar sana yg diuji jauh lebih hebat.

“Pada hari Isnin baru-baru ini saya telah ke hospital untuk membuat pemeriksaan atas sebab pendarahan yang berlaku.

“Pada hari yang sama saya telah diberikan temujanji lagi 2 minggu untuk pemeriksaan pada perubahan kantung yang ada.

“Tapi selang beberapa hari, pada hari Rabu tanggal 10hb Nov, saya kembali semula ke hospital untuk memberitahu bahawa pada malam sebelum itu sesuatu (berbentuk pejal) telah keluar ketika saya berhadas kecil.

“Hari Rabu itu saya ke hospital untuk pemeriksaan dan hasilnya doktor terpaksa membuat proses cuci akibat keguguran.

“Saya yakin setiap ujian dan ketentuan yang datang daripada Allah itu adalah sebahagian daripada proses dan perjalanan dalam kehidupan saya dan suami dalam berkeluarga.

“Alhamdulillah kami bersyukur dengan nikmat kegembiraan yang dipinjamkan sementara itu. Pastinya perancangan Allah buat kami itu jauh lebih baik.

“Saya yakin, jika saya mampu melalui ujian ini dengan sabar, ramai juga wanita hebat di luar sana boleh. Semoga Allah merahmati setiap kaum wanita yg sedang menghadapi ujian yang dilalui dengan sabar,” kongsinya.

A post shared by R A F I D A H I B R A H I M (@rafidahibrahim)

Menerusi coretan yang sama, Fida juga menceritakan pengalaman bersama seorang doktor wanita yang memberikan kata-kata semangat buat dirinya.

“Untuk proses cuci kali kedua pada hari yang sama, saya didatangi oleh seorang doktor wanita berbangsa India.

“Sewaktu scan doktor berkata "Rafidah, you have very nice and good ovari" tambahnya lagi "Kalau dapat dekat student saya, diorang mesti nak you to do the study".

“Alhamdulillah, dalam masa diuji, Allah berikan berita gembira itu. Saya hanya mampu tersenyum walaupun sedang menahan sakit disebalik pelitup muka.

“Terima kasih doktor, I'll take it as a compliment & memberikan semangat utk next baby, InsyaAllah.

“Paling utama buat kita sebagai umat Islam, sentiasa yakin rezeki Allah itu sentiasa tepat pada masa dan tempatnya. Doakan yg terbaik ya.

“Last but not least, masa pregnant elakkan daripada perkara-perkara yg bagi diri kita stress /depress,” kongsinya.

Fida telah mendirikan rumah tangga bersama bekas pengurusnya, Shahzemir Shahzulkarib pada 5 Mei lalu selepas 10 tahun berkenalan.

***Untuk kemaskini berita terkini, cepat & mudah, langgan saluran Telegram Gempak!

Dah mengundi artis kegemaran korang di AME 2021? Klik banner di bawah untuk mengundi!