Laman Utama

Pernah Dimaki, Sarimah Ibrahim Pesan Hos Jangan Suka ‘Menganjing’ Rakan Pengacara

Azwa Rahman
26/05/2022
10:45 MYT
Pengacara Sarimah Ibrahim kini mengambil sikap berhati-hati untuk menerima tawaran pengacaraan setelah berdepan insiden dimaki berkali-kali oleh rakan sekerja ketika mengacara majlis berprestij tanah air secara langsung suatu ketika dulu
Menurut Sarimah, dia menyeru kepada sesiapa yang menerima tawaran menjadi hos agar tidak mengamalkan sikap 'syok sendiri' ketika menjalankan tugas di pentas.
“Apa yang boleh saya pelajari daripada pengalaman lalu ialah agar sentiasa berjaga-jaga sebelum terima sesuatu tugas.
“Apabila rakan gandingan sejenis syok sendiri atau rasa diri dia lebih hebat, dia akan cuba jatuhkan kita demi kepentingan sendiri.
“Dia maki saya, namun saya tak berdiam diri dan ada membalasnya ketika itu,” katanya.
Mengakui ia peristiwa paling buruk dalam sejarah hidupnya sebagai pengacara, Sarimah, 44, walau bagaimanapun enggan, enggan mendedahkan siapa pengacara yang dimaksudkannya itu.
Jelas isteri kepada cucu Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan ke-10, Tunku Nadzimuddin Tunku Mudzaffar Tunku Nadzimuddin itu, apabila seseorang pengacara mengamalkan sikap mementingkan diri, ia sebenarnya hanya akan merugikan banyak pihak.
“Sikap 'menganjing' merugikan produksi, diri sendiri jadi nampak murah malah membuatkan penonton tak menghargai kehadiran kita sebagai hos.
“Ia tak bagus. Jadinya, semua benda pun ikut 'tenggelam' bersama,” katanya.
Sarimah berkata demikian ketika ditemui pada pelancaran platform media sosial FENIX360 di Bangsar, Kuala Lumpur pada Isnin.
FENIX360 ialah sebuah platform artist-centric yang dijangka akan mengubah perniagaan tradisional penggiat seni dengan pengalaman ekosistem 360 dan model pembayaran yang akan membolehkan mereka mengekalkan majoriti hasil pendapatan melalui platform tersebut.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Hannah Delisha Sanggup Keluarkan Duit Sendiri Untuk ‘Wardrobe’ Ikut Kesesuaian Watak - “Tapi Bergantung Juga, Ada Masa Kita Nak…”

gempak
04/06/2024
09:55 MYT
Pelakon Hannah Delisha memberitahu seorang pelakon perlu mengeluarkan wang sendiri untuk penyediaan ‘wardrobe’ bagi watak dalam sesebuah karya merupakan perkara biasa yang sudah berlaku dalam industri seni.
Hiburan

Sarimah Ibrahim Berhabis Kira-Kira RM50K Beli Wardrobe Demi Drama - "Untuk Menghayati Watak, Saya Dah..."

gempak
22/05/2024
02:55 MYT
Pelakon dan pengacara Che Puan Sarimah Ibrahim sanggul mengeluarkan wang sendiri kira-kira RM50,000 untuk penyediaan wardrobe, peralatan solekan dan sebagainya yang sesuai untuk watak lakonannya.
Hiburan

Sarimah Ibrahim Tak Pernah ‘Hilang’ Dari Industri Seni - “Saya Masih Ada Cuma…”

gempak
11/05/2024
06:55 MYT
Sarimah kongsi perjalanan karier seninya.
Hiburan

Dibandingkan Dengan Sarimah Ibrahim & Marion Caunter, Zahnita Tegur Netizen Puaka

gempak
22/03/2024
07:55 MYT
Tiga-tiga pun cantik, janganlah banding-bandingkan.
Hiburan

ST12, Voice of Baceprot, Hijau Daun, Dimasyah Laitupa, Raffa Affar Berkaraoke Haru Birukan Panggung Fenix360 Live Indonesia

gempak
12/01/2024
10:40 MYT
FENIX360, platform media sosial pertama di dunia yang berpusat kepada artis