Pasangan suami isteri yang juga selebriti yang didakwa merentas negeri untuk berbulan madu akan dipanggil memberi keterangan kepada pihak polis sebaik mereka kembali ke Semenanjung.

Polis juga sedang menjalankan siasatan terperinci berhubung dakwaan pasangan selebriti terbabit yang kini masih berada di Sabah.

Ketua Polis Daerah Wangsa Maju Superintendan Ashari Abu Samah berkata, pihaknya menerima permohonan rentas negeri ke Sabah atas urusan perniagaan daripada seorang lelaki berusia 27 tahun di Balai Polis Setapak jam 5 petang pada 20 Mac lalu.

"Pemohon ada mengemukakan surat arahan menjalankan tugas oleh syarikat. Berdasarkan dokumen itu, polis meluluskan permohonan rentas negeri yang bermula pada 21 hingga 25 Mac ini.

"Bagaimanapun, gambar lelaki berkenaan bersama isterinya berusia 31 tahun kemudian tular di media sosial, semalam.

"Pasangan itu dikatakan pergi berbulan madu di kawasan peranginan dan mengakibatkan orang ramai mempertikaikan bagaimana mereka mendapat kebenaran rentas negeri ke Sabah," katanya menerusi sebuah kenyataan malam tadi (Selasa).

"Kami akan menjalankan siasatan terperinci berhubung dakwaan itu dan jika pasangan ini didapati memberikan keterangan palsu untuk merentas negeri, tindakan akan diambil mengikut Seksyen 22(d) Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342),” katanya.

Dalam pada itu Ashari menasihatkan orang ramai supaya tidak mengambil kesempatan di atas budi bicara polis dalam memberikan kebenaran rentas negeri bagi urusan perniagaan, kerja atau pun kecemasan.

"Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau maklumat, orang ramai diminta menghubungi Hotline Polis Kuala Lumpur di talian 03-2115 9999, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Wangsa Maju di talian 03-92899222 atau mana-mana balai polis berhampiran," katanya.

Terdahulu, gambar seorang pelakon wanita bersama suaminya di Sabah mengundang kecaman warganet sebaik sahaja ia dimuat naik di media sosial.

Warganet turut mendakwa pasangan selebiriti yang baru berkahwin itu merentas negeri ke Sabah untuk berbulan madu.