Laman Utama

"Saya Risau Abah Saya, Air Naik Sikit Tapi ..." - Rumah Di Kampung Zizan Razak Banjir, Titip Doa Mangsa Bah Terengganu

Maliah Surip
01/03/2022
07:50 MYT
Salah seorang pelaku seni kelahiran Terengganu, Zizan Razak mengaku sedih selepas mengetahui berita negeri dan banyak kawasan di kampung halamannya terjejas teruk akibat banjir.
Zizan sewaktu dihubungi Gempak turut melahirkan kebimbangan apabila mendapat khabar kawasan kediaman ayahnya turut dinaiki air.
“Saya pun risau tentang abah saya, tapi Alhamdulillah kawasannya dinaiki sedikit air tetapi tidak masuk ke dalam rumah,” ujarnya menerusi kiriman suara.
Mengikuti rapat perkembangan banjir yang melanda Terengganu dan Kelantan, Zizan bagaimanapun memaklumkan belum dapat menghulurkan bantuan secara bersemuka kerana kekangan pekerjaan.
Dia yang baru memulakan penggambaran naskhah Rompak mengatakan sangat berbesar hati jika berpeluang ‘turun padang’ sekiranya punya kelapangan.
“Niat dihati mahu turun menghulurkan bantuan jika berkesempatan, sayangnya saya baru memulakan penggambaran.
“Tapi saya sangat berbesar hati kalau ada kelapangan untuk sama sama membantu mangsa banjir.
“Cuma buat masa ini, apa yang dapat saya lakukan adalah memberi kesedaran dan membantu repost kebanyakan perkembangan atau bantuan yang diperlukan sepanjang musibah ini terjadi,” katanya.
Pelakon ini juga berharap agar semua pihak dapat menjalankan misi menyelamat dengan baik.
“Diharap pihak kerajaan atau NGO dapat menjalankan misi bantuan dengan baik dan mampu menyelamatkan atau bakal menyelamatkan seramai mangsa yang boleh,” ujarnya lagi.
Zizan kemudian menitipkan doa buat seluruh mangsa banjir di Pantai Timur.
“Untuk mangsa banjir di Terengganu atau di Pantai Timur, semoga kuat menghadapi bencana ini. Kita tidak inginkan, tapi berlaku atas izin Allah.
“Saya menyeru umat Islam dan rakyat Malaysia berdoa untuk semua mangsa banjir berjaya diselamatkan dan cepat pulih seperti sedia kala,” katanya menutup bicara.
Sementara itu, BERNAMA melaporkan keadaan banjir di Terengganu hari ini semakin buruk, manakala jumlah mangsa banjir di Kelantan terus menunjukkan penurunan.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Pasangan Suami Isteri Tunggang Kapcai Ke Paris Demi Sokong Team Malaysia! - "Kami Nak Lihat Azizulhasni Awang, Kalah Menang Belakang Cerita"

gempak
21/07/2024
02:55 MYT
Dari kaca televisyen ke arena pertempuran, itulah bukti semangat patriotisme pasangan suami isteri, Alfi Shahrin Zakaria dan Diana Latief yang menanam impian ke temasya Sukan Olimpik Paris 2024 dengan hanya dengan menaiki motor kapcai.
Viral

"Kami Balik Dulu, Nanti Datang Lagi" - Abang Farah Kartini Ziarah Kubur, Wajah Hiba Ibu Bikin Netizen Sebak

gempak
21/07/2024
01:50 MYT
Abang kepada mangsa bunuh Nur Farah Kartini, Mohd Farizza Azmi Abdullah tampil mengemaskini perkembangan terbaharunya menziarah pusara adiknya di Tanah Perkuburan Kampung Nyuir Manis, Pekan, Pahang pada Sabtu.
Viral

Lari Daripada Kebiasaan, Hijrah Prihatin Santuni 40,000 Golongan Memerlukan - "Memang Nak Bagi Semua Merasa"

gempak
20/07/2024
18:47 MYT
Sempena meraikan sambutan ulang tahun TV AlHijrah ke-14, sebanyak empat pertubuhan diberikan bakul makanan yang merangkumi makanan keperluan asas bagi menyantuni golongan memerlukan.
Hiburan

Teman Wanita Dakwa Dipukul Pelakon Tarik Balik Laporan Polis

gempak
20/07/2024
07:30 MYT
Wanita yang membuat laporan polis mendakwa dipukul teman lelakinya yang juga pelakon sudah menarik balik aduannya.
Hiburan

Watie Hanifiah Mengaku 6 Kali Bedah Hidung - "Dulu Pergi Sekolah Kena Ejek Fati Bawang"

gempak
20/07/2024
06:55 MYT
Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mengaku pernah melakukan prosedur pembedahan hidung sebanyak enam kali.