Biarpun sedang dilanda pelbagai kontroversi, penceramah bebas Ustaz Ebit Lew masih sedaya upaya menyalurkan sumbangan serta bantuan kepada masyarakat Malaysia.

Terkini, Ebit Lew membuatkan ramai tersentuh apabila mengirim sebuah video bacaan doa khusus kepada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Video berkenaan dimuat naik oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menerusi satu posting di Facebook.

“Berikut adalah kiriman bacaan doa ke hadrat illahi dibacakan oleh Ustaz Ebit Lew buat semua kakitangan KKM dan petugas-petugas barisan hadapan yang berjuang dengan cekal tanpa mengira penat atau lelah untuk menguruskan mereka yang sihat, yang sakit dan yang sudah meninggal

“Mengingati bahawa kita semua insan kerdil ciptaanNya. Kita hanya mampu berikhtiar dan pada masa yang sama tetap lebih tekun mendampingiNya. Yakini bahawa ada hikmah disebalik ketentuanNya. Marilah kita sama-sama mengaminkan doa ini. Insyaallah,” katanya.

Menerusi video berdurasi lebih tiga minit itu, Ebit Lew dilihat mendoakan setiap petugas KKM dan pesakit Covid-19 supaya diberi kekuatan untuk menempuh ujian.

“Kepada semua petugas KKM, semua yang ditimpa Covid-19, ujian datang ini sangat berat bukan kecil.

“Semua terjadi ni dia tiada lima jawapan, empat jawapan, semuanya kerana Allah sayang kita.

“Kita tabah dan kuat, saya doakan Allah SWT beri kesihatan buat semua,” katanya.

Menerusi ruang komen, rata-ratanya dilihat terharu dan bersyukur dengan bacaan doa tersebut.

Terdahulu, isu tercetus melibatkan Caprice dan Ebit selepas penyanyi rap tersebut bertindak meluahkan rasa tidak puas hati berhubung misi bantuan pendakwah berkenaan di Gaza baru-baru ini.

BACA: “21 Julai Ini Semua Akan Didedahkan, Saya Dah Cari Tempat Yang Selamat…” – Caprice Diugut?

Pembantu peribadi Ebit kemudian tampil untuk menjawab segala spekulasi dan pertuduhan yang dilemparkan kepada pendakwah tersebut.

BACA: Isu Foto Beri Permainan, Cium Kaki Menteri Gaza & ‘Block’ Di IG, Pembantu Peribadi Ustaz Ebit Lew Bongkar Cerita Sebenar

BACA: Mengaku Sakit, Caprice: "Saya Jadi Gila & Baran Tak Boleh Bawa Bincang, I'm Sorry"

BACA: “Pulanglah, Dapatkan Rawatan” - Didakwa Mengalami Depresi, Sharnaaz Ahmad Mahu Caprice Balik Malaysia

Pada 23 Jun lalu, Caprice terbang ke Mesir bagi menjayakan sebuah misi kemanusiaan di Gaza. Namun sehingga ke hari ini, dia masih belum dibenarkan untuk memasuki ke wilayah bergolak itu.

Beberapa hari yang lalu, Caprice kerap memberi bayangan mengenai satu pendedahan yang akan dibuat mengenai mengapa dia tidak dibenarkan masuk ke Gaza yang dikatakan berpunca daripada beberapa orang berpengaruh.

Caprice akan tampil membuat pendedahan tersebut di ruangan IG Live pada Rabu depan, 9 malam waktu Malaysia.