Personaliti media sosial, Faizdickie, berkongsi tips dan persediaan untuk melakukan transformasi diri ke arah kehidupan yang lebih sihat.

Faizdickie atau nama sebenarnya, Nasrul Faiz Abu Azal berkata, dia merekodkan persediaan sebelum memulakan transformasi itu dalam bentuk video supaya menjadi inspirasi kepada pengikut Instagramnya.

“Bangpaih! Macam mana nak start WEIGHT LOSS JOURNEY? Well, minggu pertama adalah yang paling sukar, sebenarnya beberapa hari sebelum minggu pertama tu lagilah susah. Aku dah rasa dek! Haha.

“What I did yang kau boleh buat;

“1. Make it clear dalam otak, apa sebenarnya tujuan kau nak start? Nak kurus ke, nak sihat ke, nak muat baju nikah ke atau nak tampil kompiden ala skinny.

“2. Check kau dah prepare dari segi pemakanan dan work out. Dua perkara ini kena serentak. Tak boleh work out sejam lepas itu waktu makan tenghari kau makan unta seekor atau sebulan kau puasa tapi malas bersenam.

“3. Make sure kau sihat, tak cedera semua. Jika kau memang ada penyakit, dapatkan nasihat doktor atau coach kau supaya dorang boleh susunkan work out yang sesuai dengan kecederaan atau limit. Kalau kau sakit hati putus cinta yang tu abang campak dumbell kat muka kau. Haha,” kongsinya.

Dalam pada itu Faiz juga memberitahu akan memberikan sokongan kepada mereka yang ingin memulakan perjalanan sihat dengan cara berkongsi rutin senaman yang dilakukannya.

“Dalam series VLOG #WeightLossBersamaPaih ni, setiap minggu abang akan upload video yang abang rekod sepanjang emat bulan diet/work out haritu.

“Dalam setiap video, abang kongsi tips dan coach pula ada kongsi sikit rutin work out yang kau boleh ikut.

“Makanya, jika kau ikuti siri VLOG abang kat Youtube Faizdickie VP, perjalanan kau akan ditemani oleh Paihdiki yang gemuk dan Coach Farees lah. Kitorang jadi pompom girl korang haha.

“Kau boleh tengok dan set timing kau untuk start your own journey bermula minggu depan! Go go chayok,” kongsinya.

Episode 1: Preparation sebelum memulakan weight loss journey #weightlossbersamapaih. Full video at Youtube Faizdickie VP (Link di profile). Bangpaih! Macam mana nak start WEIGHT LOSS JOURNEY? Well, first week is always the hardest, in fact few days before the first week tu lagilah susah. Aku dah rasa dek! Haha What I did yang kau boleh buat; 1. Make it clear dalam otak, apa sebenarnya tujuan kau nak start? Nak kurus ke, nak sihat ke, nak muat baju nikah ke or nak tampil kompiden ala skinny bij. 2. Check kau dah prepare dari segi pemakanan & work out. These two kene serentak. Takleh work out sejam pastu lunch time kau makan unta sekor. Or sebulan kau puasa tapi excercise malas. 3. Make sure kau sihat, tak injured semua. If kau memang ada existing penyakit, consult ngan doc or coach kau supaya dorg boleh create work out yang sesuai ngan injury or limitation kau. Kalau kau sakit hati putus cinta yang tu abang campak dumbell kat muka kau. Haha Dalam series VLOG #WeightLossBersamaPaih ni, setiap minggu abang akan upload video yang abang record sepanjang 4 bulan diet/work out haritu. Dalam each video, abang share tips & coach @boxtofit pulak ada share sikit routine work out yang kau boleh follow. Makanya, if kau ikuti series VLOG abang kat Youtube Faizdickie VP, journey kau akan ditemani oleh Paihdiki yang gemok dan Coach Farees lah. Kitorang jadi pompom girl korang haha EPISODE PERTAMA #WEIGHTLOSSBERSAMAPAIH AKAN DIUPLOAD TODAY PUKUL 12PM! Kau boleh tengok dan set timing kau untuk start your own journey bermula minggu depan! Go go chayok! P/S: Gambar kiri adalah paihdiki memakai kostum dugong (105kg). Kanan, bulan ke-3 work out (85kg).

A post shared by Faizdickie (@faizdickievp) on


Terdahulu, Selepas 4 bulan membuat keputusan untuk 'berehat' seketika daripada Instagram, Faizdickie, akhirnya membuat kemunculan semula.

BACA: 4 Bulan Menyepi, Diam-Diam Faizdickie Buat Tranformasi! Dari 105KG, Sekarang Dah Kurus

Sepanjang tempoh tersebut, dia sebenarnya membuat keputusan untuk melakukan transformasi pada dirinya.