Seorang warga emas berusia 60 tahun menjadi tajuk pemberitaan media massa Indonesia apabila dijatuhi hukuman penjara selama lima tahun atas kesalahan dadah.

Apa yang membuat berita itu menjadi perhatian masyarakat adalah wanita yang juga seorang ibu bernama Asfiyatun tersebut seperti diperdaya oleh anak sendiri bernama Santoso yang sedang berada di dalam penjara.

Menurut kronologi kes, Asfiyatun telah menerima bungkusan yang dikirim ke rumah oleh anaknya yang sedang menjalani hukuman kerana kes dadah di sebuah penjara di Semarang.

Tanpa dia ketahui, bungkusan tersebut berisi dadah jenis ganja dengan berat 17 kilogram. Sang anak derhaka menjadikan ibu dan rumahnya sebagai markas jual beli dadah meskipun dirinya berada di dalam penjara.

Ibunya menjadi orang tengah yang akan menyerahkan bungkusan yang diterima kepada orang yang telah berjanji membeli dadah tersebut lapor Kompas.com.

Nasib tidak baik, polis telah menyerbu kediaman Asfiyatun di Kelurahan Pegirikan, Kecamatan Semampir, Surabaya, Jawa Timur selepas mendapat maklumat mengenai markas jual beli dadah tersebut.

Polis kemudian menemui beberapa alat termasuk timbang dan dadah seberat 17 kilogram tersebut.

Kepada polis dan mahkamah, Asfiyatun mengaku tidak pernah tahu apa itu ganja. Dia hanya seorang ibu yang menjual makanan goreng di kampungnya.

Asfiyatun juga menangis sebaik hukuman penjara lima tahun dijatuhkan terhadapnya. Dengan tegas dia mengatakan tidak tahu telah menerima ganja serta kecewa dan berasa telah dianiaya oleh anak sendiri.