Terkini

Tidak Gah Seperti Dahulu, Suasana ‘Disneyland Malaysia’ Didakwa Suram?

Gempak
21/06/2024
18:55 MYT

Bandar Agacia, atau sinonim dengan julukan 'Disneyland Malaysia' sebelum ini, kini tidak lagi kelihatan gah seperti dahulu.

Suasana pada siang harinya boleh dikatakan agak suram dan kurang pengunjung.

Suram

Kawasan ini pernah menjadi tarikan pelancong disebabkan warna dan struktur bangunannya yang ceria serta menarik perhatian, sehingga mendapat gelaran Disneyland tersebut.

Setiap unit mempunyai perincian yang berbeza dengan tema Inggeris, membuatkan pengunjung seolah-olah berada di bandar Eropah.

ARTIKEL BERKAITAN: Suami Sandra Dewi Kena Tangkap Kes Rasuah, Netizen Ungkit Kahwin Di Disneyland & Beri Anak Jet Peribadi

ARTIKEL BERKAITAN: Nia Ramadhani, Suami Ucap Salam Lebaran Dari Disneyland, Ambil Hikmah Selepas Ditangkap Isu Dadah

Diakui, masih ada beberapa lot kedai yang beroperasi pada waktu tertentu dan difahamkan ada kedai makan yang dibuka pada waktu petang, termasuk pasar malam.

Tinjauan di Bandar Agacia yang terletak kira-kira 2 kilometer dari Taman Bandar Baru dan pekan ini mendapati, lokasi yang berpotensi menarik pengunjung dari dalam dan luar Perak itu tidak rancak dan seakan kosong.
Malah, portal rasmi Majlis Daerah Kampar (MDKpr) turut menyenaraikan lokasi itu sebagai salah satu tempat menarik di daerah ini.

ARTIKEL BERKAITAN: "Plan Asal Lepas Raya Nak Pergi Disneyland Dengan Family, Tapi..." - Tak Jadi Fly Sambut Birthday Anak, Anzalna Mahu Bantu Keluarga Susah

ARTIKEL BERKAITAN: Mimpi Menikah di Disneyland Sandra Dewi Sempat jadi Bahan Tertawaan

Sayangnya, situasi sebenar tidak menggambarkan seperti apa yang dinyatakan.

Mungkin lebih banyak promosi dan program wajar dilakukan di situ, bagi menarik lebih ramai orang untuk bergambar dan melawat bangunan tersebut.
Sebelum ini, netizen turut mempersoalkan keadaan di situ yang dikatakan seperti tidak berpenghuni, ibarat 'bandar hantu'.
Selain itu, ramai yang berpendapat sepatutnya lebih banyak tarikan perlu diwujudkan bagi menarik minat orang ramai untuk berkunjung.
"Bandar dan konsep sudah cantik, tetapi kurang pelancong dari dalam dan luar negeri.
"Hendak hidupkan Bandar Agacia kena ada kendera saji (food truck) waktu malam, kena ada wayang dan tempat boling, baru pengunjung rajin datang," komen netizen berhubung Bandar Agacia.
Diharapkan ada pihak yang dapat membantu melonjakkan kawasan ini sewajarnya dan pihak berkuasa tempatan boleh memainkan peranan dengan lebih mempromosi dan meuar-uarkan lokasi itu kepada umum.
MDKpr dalam keterangan ringkas di portalnya memaklumkan, terdapat unit kedai tiga tingkat yang terdiri daripada tiga deretan bangunan di kawasan itu.

ARTIKEL BERKAITAN: Bestnya, Nabila Razali Sambut Birthday Di Disneyland!

"Fasad bangunan berkonsep Disney dengan kombinasi pelbagai warna pastel. Tarikan utama adalah sebagai lokasi bergambar kerana keunikan bangunan yang ada.

"Kedai makan dan pasar malam setiap Sabtu bermula jam 6 petang di sepanjang jalan di Bandar Agacia," menurut kenyataan itu.

Sumber: Astro Awani

Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Berita

Kenal Hampir 10 Tahun, Lelaki Malaysia Diculik & Dijual Rakan Sendiri Ke Sindiket Di Myammar

gempak
21/07/2024
09:25 MYT
Seorang lelaki Malaysia berjaya diselamatkan selepas ditipu, diculik, dan ditahan untuk wang tebusan selama dua bulan di Myanmar.
Viral

Pemuda 22 Tahun Bergaya Outfit RM900,000, Netizen Auto Jealous! - “Baiklah Duit Guna Beli Property”

gempak
21/07/2024
08:55 MYT
Satu video tular baru-baru ini menarik perhatian ramai pihak apabila ia mempamerkan seorang jejaka berusia 22 tahun memakai pakaian bernilai hampir RM900,000.
Hiburan

Ruhainies Sebak Rai Pra-Hari Jadi Ke-32, Tahlil & Doa Selamat, Kongsi Rezeki Bersama Pelajar Tahfiz

gempak
21/07/2024
08:30 MYT
Pelakon sensasi Ruhainies seakan-akan gagal menahan sebak ketika sambutan pra-ulangtahun kelahirannya ke-32 pada Sabtu.
Berita

Suspek Kes Bunuh Farah Kartini Akan Disambung Reman Esok

gempak
21/07/2024
07:55 MYT
Suspek kes bunuh bekas penuntut Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Nur Farah Kartini Abdullah, 25, akan dibawa Mahkamah Kuala Kubu Bharu untuk permohonan lanjut reman, pada Isnin.
Sukan

MOM Jawab Pegawai Lebih Ramai Daripada Atlet Ke Olimpik Paris

gempak
21/07/2024
07:25 MYT
Majlis Olimpik Malaysia (MOM) menjelaskan semua pegawai ke Sukan Olimpik Paris 2024 mempunyai peranan penting dalam memastikan atlet mendapat sokongan yang diperlukan ketika bertanding di temasya terbesar dunia itu.