Selepas beberapa generasi, lagu asal nyanyian Man Bai berjudul Kau Ilhamku masih lagi diminati ramai dan malar segar sehingga kini.

Ekoran itu, ia mencetuskan idea buat kumpulan acapella yang semakin meningkat naik, Bahiyya Haneesa untuk tampil dengan rendisi tersendiri lagu berkenaan.

Setiap anggota Bahiyya percaya kekuatan lagu ini pastinya mudah menarik pendengar dan pada masa yang sama, mereka enggan menghampakan peminat.

Bagi mereka, alasan memilih lagu itu untuk dinyanyikan semula tidak lain kerana Kau Ilhamku sangat ikonik.

Sebagaimana bermaknanya lagu itu di hati orang ramai, demikian juga dirasakan mereka terhadap karya terbabit.

“Seperti kita sedia maklum, lagu Kau Ilhamku ini bukan sahaja sering diputarkan di pelbagai platform media malah sekaligus menarik hati pelbagai golongan masyarakat disebabkan oleh keunikan dimiliki.

“Oleh demikian, kami tertarik untuk memberikan sentuhan berbeza bagi meraikan keindahan lagu ikonik ini.

"Sebenarnya, perancangan ini sudah dibuat lama sewaktu kami sepakat keluarkan lagu versi nyanyian acapella baharu,” kata anggotanya, Fatin.

Resam menyanyikan lagu ikonik tambahan yang sangat dikenali, Bahiyya Haneesa tanpa berselindung mengakui ada sedikit rasa tekanan. Pelbagai aspek perlu mereka pertimbangkan demi tampilkan hasil yang paling memuaskan.

“Lagu acapella amatlah sukar untuk disusun dan diolah. Kami mengambil langkah agak berani serta mencabar dengan bersama-sama menyumbangkan idea daripada segi harmoni, susunan solo, susunan suara dan hal teknikal lain.

“Agak sukar sebenarnya untuk memberi nafas baharu untuk lagu yang sedia padu dan hebat ini.

"Tetapi kami cuba sebaik mungkin untuk pendengar mengimbau kembali memori indah seperti dalam ingatan mereka,” ujar Wafa dan Afi pula.

Tidak mahu kedengaran biasa dan mendatar, kumpulan ini percaya ramuan utama lagu nyanyian semula adalah dengan menyuntik pembaharuan unik. Justeru, mereka tidak ragu-ragu memasukkan elemen rap.

“Untuk memberikan nafas baharu dalam sebuah lagu, semestinya pertaruhan berani perlu dilakukan. Keraguan kami lenyap apabila apabila komposer Afif, Pedang, Payung, dan semua yang berkerjasama dalam menjayakan lagu ini memberi semangat jitu.

“Ketika rakaman, kami berganding bahu dengan nama handalan muzik ini di mana Pedang bertindak menulis lirik rapnya. Sekali gus, Kau Ilhamku versi kami mencetus kelainan tersendiri sejajar dengan arus muzik era terkini,” kata Syasya pula.

Demi menjayakan projek lagu ini, Haneesa juga tidak menjadikan kekangan pandemik COVID-19 sebagai penghalang untuk melunaskannya. Mereka manfaatkan setiap saat untuk mengkaji dan memperhalusi corak nyanyian masing-masing.

“Memandangkan Bahiyya Haneesa mempunyai lapan anggota, jadi cabaran kami adalah untuk cuba menyesuaikan lagu Kau Ilhamku ini dengan lapan jenis suara. Setiap suara mempunyai keunikan dan karakter tersendiri.

“Alhamdulillah akhirnya kami berjaya juga menghasilkan versi terbaik kami sendiri terhadap lagu ini. Tambahan pula, lagu ini di rakam sewaktu tempoh berkurung. Keseluruhan yang terbabit termasuk produksi bekerja keras demi merealisasikannya,” kata Suha dan Wafa pula.

Kumpulan acapella serba berbakat ini dianggotai Afi, Bella, Bonn, Fatin, Nina, Suha, Syasya dan Wafa. Kini kumpulan ini semakin terbuka mencuba muzik yang lebih versatil dan pelbagai termasuk pop serta rap.

Mereka juga aktif membuat cover beberapa lagu popular seperti Jennie- Solo, Alan Walker - Lily dan On My Way serta Blackpink- Kill This Love dan setiap video cover ini telah meraih sebanyak jutaan tontonan di Youtube.

Single asli kedua mereka iaitu Percaya yang dilancarkan pada tahun 2020 merupakan lagu tema bagi kempen SAFI Shayla.

Bahiyya Haneesa terus menghiburkan peminat melalui lagu-lagu cover yang diberi nafas baru dan telah dilancarkan di semua platform penstriman pada awal tahun ini iaitu Peluang Kedua, Tanpa Rela dan Belaian Jiwa.

Kau Ilhamku 2021 boleh dinikmati menerusi semua platform penstriman muzik terpilih antaranya Apple Music, Deezer, JOOX, KKBox, Spotify, Youtube & Youtube Music.