Artis Korea

Cetus Kontroversi, Choo Ja Hyun Mohon Maaf Labelkan Kimchi Sebagai Pao Cai -“Saya Minta Nasihat Tentang Terjemahan…”

Mya Amri
23/03/2022
07:00 MYT
Pelakon Choo Ja Hyun membuat permohonan maaf secara rasmi berkenaan kontroversi tentang label makanan tradisional Korea, Kimchi.
Kenyataan tersebut disampaikan Ja Hyun menerusi agensinya, BH Entertainment.
Mengakui kesalahannya, Ja Hyun berjanji akan lebih berhati-hati mempromosikan makanan tradisi Korea di negara lain selepas ini.
“Saya ingin memohon maaf kerana menimbulkan kebimbangan dalam acara sebegini, sebagai sebagai seseorang yang sering berulang-alik membuat promosi di Korea dan China, saya sepatutnya lebih berhati-hati berbanding orang lain.
“Untuk memastikan saya tidak menmengulangi kesilapan yang sama, saya telah membuat carian yang betul untuk menyatakan Kimchi dalam bahasa Cina.
“Sehinggalah baru-baru ini, istilah 'pao cai' ialah terjemahan yang boleh diterima bagi 'Kimchi', tetapi pada Julai tahun lalu, Kementerian Kebudayaan, Sukan dan Pelancongan mengisytiharkan bahawa 'Kimchi' mesti diterjemahkan sebagai 'Sin Chi'.
"Saya meminta nasihat ramai orang mengenai terjemahan yang paling sesuai sebagai rujukan untuk masa depan.
“Ramai menasihati saya bahawa adalah satu keutamaan untuk memaklumkan kepada orang lain bahawa istilah terjemahan ditetapkan secara nasional telah ditukar kepada 'Shin Chi’ supaya mereka menyedari apa yang berlaku dan terus meminati budaya Korea,” jelasnya.
Ja Hyun juga turut memohon maaf kepada mereka yang terlibat secara tidak langsung dalam kontroversi berkenaan.
“Dengan kejadian yang berlaku baru-baru ini, saya akan berusaha lebih keras untuk mendidik diri saya tentang makanan tradisional dan menyebarkan tradisi ke seluruh dunia.
“Masih banyak yang saya tidak tahu . Kakitangan, termasuk penyunting dan penerbit yang membantu mencipta video, semuanya merasakan beratnya tanggungjawab untuk insiden baru-baru ini.
“Kami semua akan berusaha lebih keras untuk melindungi budaya dan keaslian tradisional Korea,” ujarnya.
Terdahulu, Ja Hyun memuat naik klip video mukbang melalui platform media sosial China, SNS. Video tersebut merakamkan Ja Hyun sedang menikmati mi ramen ala Korea dengan Kimchi.
Bagaimanapun, kapsyen dalam klip video yang melabelkan Kimchi sebagai ‘pao cai’ (sayur acar) China, menimbulkan kemarahan netizen Korea.
Dalam beberapa tahun ini, timbul perselisihan faham dan isu sensitiviti antara netizen Korea dan China mengenai asal Kimchi Korea yang didakwa milik ‘Pao Cai’ China.
Untuk mengetahui lebih lanjut tentang dunia hiburan Korea, layari GEMPAK CHINGU
Sumber: Allkpop
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Maryam Durian Kimchi Biasakan Ajar Anak Berdikari - “Dia Jatuh Saya Biarkan Sahaja, Lepastu Tanya Gwenchana?”

gempak
29/03/2024
10:00 MYT
Pempengaruh media sosial, Maryam Durian Kimchi mendedahkan yang dia mendidik anaknya Rina Diana supaya berdikari walaupun usia anaknya itu baru mencecah dua tahun.
Laman Utama

“Kalau 2 Orang Alhamdulilah…”- Maryam Kimchi Mahu Tambah Anak, Siap Pesan Ryzal…

gempak
02/01/2023
23:46 MYT
Maryam Kimchi pesan apa pada Ryzal nak dapat anak tu?
Artis Korea

#Foodieslife: Mudah Rupanya Buat Dalgona Candy Squid Game Ni, Boleh Main Dengan Anak-Anak Sekali

gempak
25/09/2021
13:09 MYT
Suka tengok BTS main game ni, hancur teruk. Kalau masuk Squid Game ni tak tahulah hahaha.
Gaya Hidup

Nak Elak Beruban Di Usia Muda, Salah Satu Petua Adalah Makan Kimchi! Eh Betul Ke Ni?

gempak
29/07/2020
08:05 MYT