Aktres Acha Septriasa membuat kejutan kepada peminatnya apabila mendedahkan dia selama ini hidup dengan hanya satu ginjal atau buah pinggang.

Menurut Acha yang kini berusia 32 tahun, dia hanya tahu memiliki satu ginjal sewaktu berumur 18 tahun. Hal itu terjadi secara tidak sengaja selepas bintang filem Heart tersebut melakukan pemeriksaan ke doktor lantaran kerap pengsan.

“Saya tak pernah tahu atau sedar selama ini hidup dengan hanya satu buah pinggang. Ia baru ditemui dan diketahui sewaktu saya berusia 18 tahun melalui pemeriksaan USG dan MRI serta CT Scan.

“Jadi selama ini saya kerap pengsan, tapi tidak pernah melakukan pemeriksaan menyeluruh. Hanya selalu rasa sakit perut pada bahagian kiri sehingga pemeriksaan yang dilakukan pada usia saya 18 tahun,” akui Acha seperti dilaporkan Kompas.

Acha mengaku sempat panik dan bingung dengan keadaan dirinya yang hanya mempunyai satu buah pinggang.

“Selepas memeriksa keadaan saya yang selalu sakit perut pada bahagian kiri, doktor mendapati buah pinggang sudah bengkak.

“Kemudian dia melakukan pemeriksaan pada sebelah kanan dan ternyata ianya kosong (tiada buah pinggang).

“Saya bingung bila doktor menulis saya hanya memiliki satu buah pinggang.

“Walaupun sempat panik namun doktor menjelaskan secara terperinci sehingga saya faham bahawa boleh hidup dengan hanya satu buah pinggang,” katanya panjang lebar.

Meski demikian, untuk memastikan tahap kesihatannya baik, Acha telah mengambil langkah berjaga jaga dan menurut pesanan doktor.

“Dulu selalu pengsan tak tahu kenapa. Jadi selepas tahu, saya kurangkan jam waktu bekerja di lokasi dan tidak lagi menyertai pasukan bola keranjang di sekolah.

“Saya juga tidak minum air dengan pewarna tiruan, malah minum air masak lebih banyak dari orang lain demi memastikan sistem kumbahan badan saya berfungsi dengan baik,” dedahnya.