Bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), Donuld Trump dijatuhkan hukuman penjara empat tahun atas 34 jenayah memalsukan rekod perniagaan.

Keputusan daripada juri itu menamatkan perbicaraan yang berlangsung selama berminggu-minggu, sekali gus membuka lembaran baharu dalam kes bersejarah di AS.

Bersalah

Menerusi laporan yang diterbitkan CNN pada Jumaat, Trump, yang terkenal dengan rayuan panjang terhadap keputusan mahkamah terhadapnya, juga berkemungkinan akan membuat rayuan terhadap hukuman tersebut yang boleh melambatkan hukumannya, yang kini ditetapkan pada 11 Julai 2024.

“Trump, yang kekal bebas tanpa jaminan, berdepan kemungkinan hukuman penjara maksimum empat tahun bagi setiap pertuduhan,” kata laporan itu.

Keputusan tersebut merupakan satu tamparan hebat kepada Trump, yang bertanding semula dalam pilihan raya presiden AS.

Sebabnya, perkara ini berlaku empat hari sebelum bermulanya Konvensyen Kebangsaan Republikan di Milwaukee, di mana Trump akan disahkan secara rasmi sebagai calon presiden (calon).

Korang dah tengok filem pilihan nombor satu di GSC, The Experts?

Kalau belum, filem tempatan pecah panggung ini masih mendominasi pawagam tanah air. Jom, tonton The Experts di pawagam berhampiran korang hari ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Gaun Pengantin Anak Donald Trump Bernilai RM1 Juta, Terima Cincin Pula RM5.5 Juta

ARTIKEL BERKAITAN: Bekas Isteri, Ivana Meninggal Dunia, Donald Trump: “Dia Wanita Hebat”

ARTIKEL BERKAITAN: Donald Trump Ampunkan Dua Rapper Kulit Hitam Lil Wayne & Kodak Black Bersama 71 Termasuk Sekutunya