Kehadiran seorang remaja berpakaian kostum Elsa dari animasi Frozen mencuri tumpuan orang awam yang berada di sekitar Mahkamah Sesyen pagi tadi.

Rupa rupanya, dia adalah Adik Bella, remaja perempuan Sindrom Down yang menjadi didakwa menjadi mangsa pengabaian dan penganiayaan pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali.

Melalui beberapa potongan video dan gambar yang tersebar dalam pelbagai platform media sosial, Bella yang berusia 13 tahun dilihat tersenyum dan ramah menyambut lambaian dan sapaan orang awam kepadanya.

Bella yang mengenakan kostum Elsa bersama tudung warna biru cair itu juga kelihatan ceria meski dia hadir ke mahkamah sebagai saksi ke-18 perbicaraan kes tersebut.

Sebelum memberi keterangan, Bella ditempatkan dalam sebuah bilik dengan ditemani seorang perantara yang juga doktor psikilogi dari Jabatan Peguam Negara dan seorang peneman dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Prosiding juga berlangsung secara tertutup dan hanya boleh dilihat hakim, pihak pendakwaan dan peguam melalui rangkaian secara langsung.

Perbicaraan kes dijalankan secara tertutup dipohon oleh Timbalan Pendakwa Raya Zilfinaz Abbas memandangkan saksi adalah mangsa dalam kes berkenaan.

"Kami sebelum ini memohon kepada mahkamah apabila kanak-kanak memberi keterangan, seorang perantara digunakan mengikut Seksyen 8 Akta Keterangan Saksi Kanak-Kanak 2007 dan seorang peneman mengikut Seksyen 9 akta sama.

"Dua nama sudah diberikan kepada mahkamah ini iaitu Dr Nor Jumawaton Shahruddin dan Noor Faiidah Mohamed," katanya di hadapan Hakim Izralizam Sanusi seperti dilaporkan Berita Harian.

Sementara itu, Izralizam berkata, mahkamah sebelum ini membenarkan pelantikan perantara dan peneman selain saksi terbabit adalah kanak-kanak kurang upaya.

"Kali ini perbicaraan saksi iaitu Bella akan dijalankan melalui rangkaian secara langsung selaras Seksyen 31(b) Akta Keterangan Saksi Kanak-Kanak 2007.

Mahkamah juga mengikut Seksyen 12 akta sama seperti permohonan Timbalan Pendakwa Raya akan memulakan prosiding secara tertutup.

Terdahulu, Siti Bainun, 30, mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan mengabai dan menganiaya remaja itu sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecederaan fizikal serta emosi.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kondominium di Wangsa Maju antara Februari dan Jun 2021 mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Kredit Foto: Video Scrut