Laman Utama

"Dia Menangis, Poopoo Keras & Berdarah" - Anak Sembelit, Dayana Roza Tertekan & Penat

Amri Hassan
26/03/2022
02:50 MYT
Pelakon Dayana Roza mengakui tertekan dan melalui proses 'mental breakdown' apabila anaknya, Astrid Raheeya berdepan masalah sembelit lebih seminggu.
Berkongsi perkara terbabit di Instagram, cerita Dayana, anak perempuannya itu mula berdepan kesukaran untuk membuang air besar dan adakalanya mengalami pendarahan.
"Sah seminggu lebih @astridraheeya poopoo (buang air besar) keras & kadang berdarah. Setiap kali poop mesti dia menangis. Dah tukar diet dia ke high fiber fruits & veggies pun sama.
"Hari Rabu, lepas habis shooting umi call bagitahu Astrid still menangis time poop. Jadi bawanya pergi hospital untuk check. Memang dah plan kalau tak okay jugak nak tukar susu tapi nak mintak pendapat doktor dulu.
"Tiba-tiba doktor cakap perut dia dah keras dan kena x-ray, bila result keluar rupanya poop Astrid dah penuh dan block sampai usus atas.
"Doktor cakap kena warded for blood test, masuk drip & flush poop dia. Ada kes yang teruk sampai baby kena operate sebab dah flush pun tak keluar habis.
"Saya terus seram sejuk dengar dan doa harap after flush terus okay. Tak nak sampai operate, tak sanggup," kongsi Dayana.
Bagaimanapun, Astrid berdepan alergik terhadap ubat antibiotik yang diberikan doktor untuk mencegah jangkitan kuman.
Lebih pilu apabila anaknya seakan-akan trauma apabila melihat jururawat masuk ke dalam wad untuk memantau keadaannya.
"Ketika kena suntik tangan dia untuk drip tu rasa hancur sangat hati tengok dia nangis. Hasil blood test result pulak, memang dah start ada infection dan everyday kena inject antibiotic.
"Pastu Astrid allergic pulak dengan antibiotic tu naik merah macam kena gigit pepijat kat badan dia. Tapi dah okay lepas tukar ubat.
"Dalam sehari tak tahulah berapa kali Astrid nangis kat hospital, dia trauma nampak nurse masuk, menangis merengek je sebab perut tak selesa kot lepas kena flush. Tidur pun tak cukup macam kat rumah.
"Tak sangka sembelit untuk baby boleh sampai macam ni. Kita orang besar ni kalau tak boleh poop minum detox je senang tapi baby tak boleh, dah la tak boleh cakap yang dia sakit ke tak selesa.
"Bila anak sakit memang jadi stress, penat tak cukup tidur semua. Memang mental breakdown bila tengok Astrid macam ni.
"Itu sebab mama bawa semua toys favourite dia, walker bagai. Lantaklah orang cakap macam nak pindah rumah asalkan anak aku happy," tambahnya.
Selepas menerima rawatan, keadaan Astrid semakin stabil dan proses pencernaannya berjalan lancar.
"Alhamdulillah harini Astrid dah nampak okay. Hasil flush pun berjaya, banyak poopoo dan tak keras dah.
"Makan tak payah cakaplah dia sakit ke tak memang sentiasa berselera. Menangis pun dah tak seteruk sebelum-sebelum ni.
"Kalau dia boring ke apa mama cuba sedaya upaya untuk hiburkan dia," katanya.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Minggu Pertama Penuh Cabaran, Arfie Shah Kenang Detik Berlakon Bersama Datuk Rosyam Nor

gempak
12/07/2024
08:00 MYT
Hiburan

Pengikut IG Naik & Rezeki Lakonan Bertambah, Amir Nafis Syukur - “Filem Sheriff Banyak Mengubah Hidup Saya”

gempak
11/07/2024
08:55 MYT
Pelakon, Amir Nafis, mengakui filem pecah panggung iaitu Sheriff: Narko Intergriti sedikit sebanyak telah mengubah hidupnya.
Hiburan

Kongsi Momen Jadi Peserta AF5, Nonny Nadirah Akui Gementar Setiap Kali Buat Persembahan - “Sebelum Berlakon, Saya Menyanyi”

gempak
11/07/2024
04:55 MYT
Pelakon Nonny Nadirah berkongsi momen pertama kali dia menjejakkan kakinya di Kuala Lumpur untuk menyertai program Akademi Fantasia musim kelima.
Hiburan

Puteri Sarah Diangkat Ikon Ibu Tunggal - "Dia Ajar & Beri Nasihat Bagaimana Menyayangi Anak-Anaknya"

gempak
10/07/2024
11:16 MYT
Dua pelakon Puteri Sarah Liyana dan Nad Zainal menerima Anugerah Khas dari syarikat MommyHana.
Hiburan

"Saya Pernah Kena Kejar Anjing, Takut Sangat" - Siti Khadijah Atasi Trauma, Sebar Kesedaran Jangan Aniaya Haiwan

gempak
10/07/2024
01:55 MYT
Pelakon jelita Siti Khadijah Halim berkongsi kisah trauma dan menakutkan dikejar anjing jalanan ketika berusia 12 tahun.