Pesuruhjaya Pas Pahang, Rosli Abdul Jabar kurang bersetuju dengan kempen kibarkan bendera putih yang tular di media sosial.

Menurut beliau, perbuatan itu tidak sewajarnya dilakukan kerana masih terdapat pelbagai cara untuk mendapatkan bantuan selain dikhuatiri ada yang mengambil kesempatan.

Selain itu, tindakan mengibarkan bendera putih juga diibaratkan seperti menyerah kalah dalam peperangan.

“Jangan angkat bendera putih, macam orang kalah perang, kita masih ada kekuatan, kibarkan panji Islam dengan kibaran Syiarnya Islam sebagai agama yang saling membantu,” tulisnya.

Menerusi akaun Facebook rasminya juga, beliau memberikan tiga sebab mengapa kurang bersetuju dengan kempan tersebut.

“Saya tak setuju cadangan dinaikkan bendera putih untuk maklumkan kita kehabisan makanan kerana:
“1. Ada yang akan ambil kesempatan. 2. Memelihara maruah diri dan ummah. 3. Kita masih ada cara yang lebih baik dan dapat menutup keaiban orang”, jelasnya.

Dalam pada itu menerusi hantaran yang sama, beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Lumpur memberikan beberapa saranan yang lebih baik menurut pandangannya.

Berikut merupakan saranan yang diberikan:

1. Ahli parlimen dan ADUN mesti membuka bilik operasi bantuan dan membuka talian operasi sepanjang tempoh pandemik sekaligus menjadi penyelaras kepada organisasi yang diamanahkan untuk menyalurkan bantuan.

2. Organisasi komuniti masyarakat seperti JKKR, KRT, Kejiranan dan seumpamanya juga mesti membuka bilik operasi bantuan untuk orang yang terputus bekalan makanan, juga menyediakan khidmat penghantaran bagi yang tiada kenderaan

3. Masjid/Surau mesti berperanan sebagai pusat bantuan rakyat samaada dengan dana bantuan kerajaan/ Masjid/Surau/Majlis Agama/Pusat Zakat, dan bantuan orang ramai. Bagi yang bukan Islam juga boleh dilaksanakan di Kuil/Tokong/Gereja dan mana2 pusat komuniti mereka.

4. Pastikan talian operasi diketahui oleh komuniti dengan apa jua cara sebaran. Yang memerlukan bantuan boleh datang atau menghubungi talian operasi, data maklumat akan dapat mengelakkan orang mengambil kesempatan, datang berulang kali sehingga rumah mereka jadi stor menyimpan barang sumbangan, sekaligus ianya dapat memelihara maruah.


Sehubungan itu, Rosli berkata, bagi penduduk di Dun Tanjung Lumpur boleh menghubungi talian operasi 011-5989 7556, jika terputus bekalan makanan.

BACA: “Kita Tolong Yang Termampu”- Jangan Malu, Rakyat Lancar Kempen Kibarkan Bendera Putih Jika Perlukan Bantuan

Terdahulu, rakyat Malaysia tampil dengan satu kempen yang dipanggil #BenderaPutih di platform media sosial bermula semalam.

Inisiatif itu bertujuan untuk membantu golongan yang terkesan akibat pandemik terutamanya yang putus bekalan makanan dan memerlukan bantuan segera sekaligus mendapat sokongan dalam kalangan rakyat.