Laman Utama

"Kalau Tak Dicuit Saya Mungkin Tak Sedar" - Isu KWSP Pekerja Dah Selesai, Shuib Tak Cadang Ambil Tindakan Undang-Undang

Amri Hassan
27/11/2023
01:55 MYT
Pelawak dan usahawan Shuib memberitahu isu kelewatan bayaran caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) syarikat minuman Bubble Bee miliknya sudah selesai.

BERITA TRENDING: Pengurusan Lama Jadi Punca! Mahu Selesaikan Cepat, Shuib Dah Jumpa KWSP Lunas Bayaran Secara...

Jelas Shuib, pihaknya sudah berhubung dengan KWSP bagi pembayaran secara ansuran selain kira-kira 300 pekerjanya juga sudah dimaklumkan mengenai hal itu.
"Mengenai isu KWSP yang tular baru-baru ini, semuanya saya ambil sebagai 'wake up call' dan satu pengajaran kepada Bubble Bee tetapi dalam masa sama kita sangat komited serta positif.
"Maksudnya, segala permasalahan mengenai KWSP sudah selesai. Pekerja sudah mendapat memo dan kiriman e-mel selain sedia faham mengenai status (pembayaran) KWSP," katanya kepada Gempak.
Shuib ditemui pada majlis perasmian outlet terbaharu Bubble Bee di Masjid Tanah, Melaka pada Ahad.

PILIHAN PEMBACA: Lambat Bayar Gaji, Tak Carum KWSP, Individu Layang Surat Terbuka Untuk Bubble Bee - “Majikan...

Tambah Shuib lagi, biarpun isu itu memberi tekanan kepada dirinya, namun dia tidak bercadang untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap individu yang bertindak menularkan isu itu.
"Ini satu 'tembakan' buat diri ini, tetapi saya ambil positif kerana dalam kehidupan kalau tidak dicuit tidak perasan.
"Bukan untuk cari salah tetapi kita hendak bersua atau berdepan dan selesaikan dengan cara baik. Jika ada masalah, cerita dengan baik dan saya akan bertanggungjawab.
"Kita ada ramai pekerja tetapi disebabkan dua, tiga orang ini buatkan yang lain tidak yakin. Untuk (tindakan) saman tidak, tidak baik kerana saya anggap ini teguran berhemah dan bermanfaat," katanya.
Mengulas kedudukan kewangan syarikat yang dikatakan berdepan masalah, kata Shuib lagi, syarikat minumannya itu berada dalam keadaan stabil dan kini dalam proses penukaran konsep baharu di semua 45 cawangan di Semenanjung Malaysia.
"Kedudukan kewangan semakin stabil atas sokongan luar biasa berdasarkan hasil jualan dan bantuan pihak bank memandangkan kami adalah syarikat Bumiputera.
"Kami dalam proses tukar konsep baharu, kerja 'rebranding' sudah dibuat sejak awal tahun lagi, selain turut bercadang membuka cawangan baharu di Sandakan, Sabah pada tahun hadapan," ujarnya.
Dalam perkembangan lain, selepas hampir empat tahun beroperasi, Bubble Bee seluruh Malaysia akan melalui proses transformasi konsep dan warna yang menyuntik elemen organik dengan warna hijau namun mengekalkan warna kuning sebagai asas.
Proses secara berperingkat itu dimulakan dengan outlet di Masjid Tanah, Melaka.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

“Memang Benar Sekarang Ini Populariti Dia Mendahului Saya…” - Shuib Tak Halang Watie Hanifiah Jana Pendapatan Lebih Tapi Ada ‘Limit’

gempak
13/07/2024
00:55 MYT
Populariti melebihi suami, pelakon dan usahawan Shuib berkata dia tidak kisah isterinya iaitu Watie Hanifiah kini lebih popular dan dikenali ramai daripadanya.
Viral

Pasangan Suami Isteri Pempengaruh Islamik Direman 4 Hari, Bantu Siasatan Berhubung Salah Guna Kuasa Untuk Dapatkan Suapan

gempak
11/07/2024
05:14 MYT
Pasangan suami isteri yang juga pempengaruh ditahan reman selama empat hari bermula hari ini sehingga 14 Julai berhubung salah guna kuasa untuk mendapatkan suapan di Mahkamah Majistret Putrajaya pada Khamis.
Hiburan

Kongsi Momen Jadi Peserta AF5, Nonny Nadirah Akui Gementar Setiap Kali Buat Persembahan - “Sebelum Berlakon, Saya Menyanyi”

gempak
11/07/2024
04:55 MYT
Pelakon Nonny Nadirah berkongsi momen pertama kali dia menjejakkan kakinya di Kuala Lumpur untuk menyertai program Akademi Fantasia musim kelima.
Viral

Pempengaruh Islamik Terpalit Isu Seleweng Kutipan Derma Mohon Doa Yang Baik - “Alhamdulillah, Saya Dalam Keadaan Sihat”

gempak
11/07/2024
02:58 MYT
Masih menunggu keputusan permohonan reman bagi bantu siasatan atas dakwaan menyeleweng kutipan derma, pempengaruh islamik memberitahu dia kini dalam keadaan sihat sahaja.
Hiburan

“Satu Budaya Yang Teruk!” - Shuib Harap ‘Cyberbully’ Dihentikan, Dedah Arwah Siti Sarah Juga Pernah Jadi Mangsa

gempak
10/07/2024
04:55 MYT
Berita mengenai seorang pempengaruh di aplikasi TikTok didakwa membunuh diri kerana tertekan akibat buli siber mendapat perhatian semua pihak.