Pemain bola sepak cacat penglihatan kebangsaan yang juga pelakon filem Eye on The Ball (EOTB), Asri Arshad berharap tayangan filem ini mampu mengubah persepsi orang ramai terhadap orang kelainan upaya (OKU).

Menurut Asri, 25, orang cacat penglihatan seperti mereka tidak perlukan simpati tetapi empati.

“Saya amat berharap filem ini mampu mengubah persepsi masyarakat yang sering merasa simpati pada kami. Apa yang kami perlukan adalah empati dan rasa hormat.“Sebab bila kami diberikan peluang seperti di layar perak, mendapat tempat di institusi pendidikan dan peluang pekerjaan, kami juga berdiri sama tinggi bersama orang normal yang lain,” katanya kepada Gempak.

Tambah Asri lagi, OKU sepertinya juga perlu menyedari bahawa mereka perlu capai setiap peluang yang ada depan mata.

“Setiap OKU perlu mula capai impian masing-masing. Sanggup keluar untuk memenuhi apa sahaja cita-cita yang anda mahukan.

“Macam apa yang kami dah buktikan menerusi pasukan bola sepak cacat penglihatan, harap filem mampu beri inspirasi kepada semua tidak kira mereka yang celik atau mereka yang tidak dapat melihat seperti saya,” katanya lagi.

Dokumentari EOTB menceritakan kisah suka duka pasukan bola sepak cacat penglihatan yang melakar kemenangan di Sukan Para ASEAN 2017 untuk melayakkan diri ke kejohanan bola sepak cacat penglihatan dunia.

Saksikan filem EOTB di pawagam rumah anda, Astro First saluran 480 bermula 20 Ogos 2020.

Dengan hanya RM15, penonton boleh menonton filem ini selama 48 jam (2 hari) secara berulang-ulang.

Untuk mendapatkan info terkini mengenai filem ini, sila layari Instagram, Facebook dan Twitter Astro Shaw.