Berita

Pengawasan Udara 24 Jam Sepanjang Musim Ibadah Haji

Gempak
18/06/2024
03:55 MYT
Pihak berkuasa Arab Saudi menjalankan pengawasan udara sepanjang masa untuk memastikan keselamatan dan keselamatan jemaah semasa haji.
Di bawah Pasukan Keselamatan Haji, Komando Penerbangan Keselamatan, yang beroperasi di bawah Presidensi Keselamatan Negara, dengan kerjasama Tentera Udara Diraja Saudi, musim haji ini menyaksikan penyediaan pesawat canggih untuk mengawasi pergerakan jemaah haji di Mekah dan kawasan di sekitarnya.
Pengawasan udara itu penting untuk memantau kepadatan jemaah di satu-satu lokasi bagi mengenal pasti sebarang ancaman kepada keselamatan jemaah.

ARTIKEL BERKAITAN: Sempat Berwukuf, Jemaah Kelapan Malaysia Meninggal Dunia Di Tanah Suci

ARTIKEL BERKAITAN: Lebih 1.8 Juta Umat Islam Seluruh Dunia Tunai Ibadat Haji Tahun Ini

ARTIKEL BERKAITAN: Hafal Al-Quran Sejak Muda, Mengajar Matematik Di Makkah Antara Fakta Menarik Tentang Sheikh Maher, Penyampai Khutbah Arafah Tahun…

ARTIKEL BERKAITAN: Ini Kisah Menyayat Hati Jemaah Haji Palestin Yang Dijemput Raja Arab Saudi – “Kebahagiaan Saya Tidak Lengkap Tanpa Anak, Tanpa Suami”
Misi tersebut disepadukan rapat dengan Pusat Kawalan dan Perintah Haji, yang menerima video dan imej langsung untuk analisis segera dan tindakan responsif di lapangan.
Maklumat itu membantu pihak berkuasa menguruskan pergerakan kenderaan dan jemaah antara lokasi.\
Beberapa helikopter keselamatan, seperti S-92, dilengkapi dengan kamera haba dan cangkuk kargo yang mampu mengangkat lebih daripada 4.5 tan.
Astro AWANI turut dijemput membuat tinjauan udara tersebut, di mana peluang berkenaan digunakan untuk mengamati lokasi di Tanah Suci dari udara.
Ini termasuk Masjidil Haram, Arafah dan Mina.
Sumber - Astro Awani
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Penduduk Kampung Beratur Minum Air Rendam Kaki Haji, Hajah

gempak
06/07/2024
18:39 MYT
Sebuah video tular di aplikasi TikTok memaparkan sekumpulan penduduk di sebuah kampung beratur untuk meminum air rendam kaki yang didakwa sebagai 'air berkah'.
Viral

Viral Minum Air Basuhan Kaki Jemaah Balik Haji, Ini Komen Pendakwah - "Ia Tak Jatuh Syirik Tapi Satu Perbuatan Yang ..."

gempak
06/07/2024
08:55 MYT
Baru-baru ini kecoh di media sosial berkaitan tindakan beberapa orang wanita di Indonesia yang meminum air basuhan kaki pasangan suami isteri yang baru pulang dari menunaikan haji.
Hiburan

"Dugaan Memang Banyak, Tapi Allah Rezekikan Kami ..." - Amy Mastura Selamat Tunai Haji, Peminat Puji Tak Menunjuk-Nunjuk

gempak
06/07/2024
02:50 MYT
Penyanyi Amy Mastura memanjatkan rasa syukur dapat menyelesaikan ibadah haji di Tanah Suci baru-baru ini.
Viral

Jemaah Baru Balik Haji Gayakan Busana 'Kelip-Kelip', Melaram All Out Turun Kapal Terbang!

gempak
30/06/2024
01:55 MYT
Aksi jemaah haji Indonesia yang pulang ke Makassar baru-baru ini mendapat perhatian warganet ekoran menggayakan busana pelbagai warna dan berkelip-kelip sejurus sampai ke tanah air.
Berita

Hidap Kanser, Hasrat Warga Emas Meninggal di Tanah Suci Termakbul

gempak
28/06/2024
03:01 MYT
Warga emas, Abd Wahab Ramli, 60, yang meninggal dunia di Tanah Suci pada Selasa lepas kerana menghidap kanser periampullary tahap empat pernah menyuarakan hasrat untuk meninggal dunia di Mekah.