Berita

Suami Diingatkan Tidak Sembunyi Pernikahan Baharu

Gempak
19/06/2024
18:51 MYT
Para suami yang ingin mengamalkan poligami diingatkan supaya tidak menyembunyikan pernikahan bersama isteri baharu agar tidak menimbulkan sebarang masalah.

Be a man!

Sebaliknya, peguam syarie Datuk Akberdin Abdul Kader berkata, golongan itu perlu bersikap bertanggungjawab dan berani, termasuk untuk tampil ke pejabat agama membuat permohonan mengikut saluran ditetapkan.

BERITA TRENDING: Poligami: Hampir 30 Pasangan Malaysia Ke Selatan Thailand Setiap Bulan

"Bagi saya, suami tak perlu khuatir. Kalau rasa mampu, tiada masalah. (Kalau) ada keperluan serta mampu berlaku adil dan tidak bawa mudarat kepada isteri, tidak perlu takut.

"'Be a man' dengan cara lakukan proses pernikahan di sini (dalam negara).
"Meskipun persetujuan daripada isteri pertama tidak wajib, setidak-tidaknya hakim mahkamah boleh mendengar apa yang ingin disuarakan isteri pertama berkenaan permohonan suami.
"Andai kata pihak mahkamah mendapati suami mempunyai syarat yang diperlukan, dan alasan untuk bernikah seorang lagi itu munasabah, mahkamah boleh benarkan," ujarnya.

BERITA TRENDING: Umisya Kongsi Hikmah Disebalik Berpoligami

BERITA TRENDING: Isteri-Isteri Ahmad Aslam Dalam Fasa Tak Berkawan, Tak Bermusuh!

Poligami, nikah di Thailand

Akberdin berkata demikian mengulas tindakan segelintir lelaki yang memilih melangsungkan pernikahan di selatan Thailand untuk berpoligami, atas alasan tidak mendapat kebenaran isteri pertama.
Beliau mengingatkan para suami, kebenaran berpoligami akan ditentukan hakim di sesebuah mahkamah syariah selepas permohonan dikemukakan.
Penilaian kemudiannya akan dibuat berdasarkan empat kriteria yang ditetapkan bagi seseorang melakukan poligami.
Antaranya, kata Akberdin, ialah tuntutan dari segi undang-undang yang boleh dikemukakan isteri pertama sekiranya merasakan terdapat bentuk penganiayaan dan ketidakadilan yang dilakukan suami.
"Jika isteri pertama dapat tahu (tentang ketidakadilan suami), dia boleh membuat permohonan kepada mahkamah agar satu kadar nafkah ditentukan supaya keadilan bagi isteri pertama dapat diwujudkan.
"Keadilan bagi isteri pertama juga boleh dilihat dalam Seksyen 23 (10) Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Selangor 2003," katanya.

BERITA TRENDING: Lelaki Ini Menyesal Kahwin Dua, Isteri Pertama Dah Tak Manja Manakala Isteri Ke-2 Pula Layan Dirinya Persis Hamba

Seksyen tersebut memperuntukkan bahawa, setiap mahkamah yang memberi kebenaran atau memerintahkan supaya perkahwinan poligami didaftarkan di bawahnya, hendaklah mempunyai kuasa atas permohonan mana-mana pihak kepada perkahwinan tersebut untuk memerintahkan apa-apa aset yang telah diperoleh dalam masa perkahwinan, dibahagi antara mereka, tambahnya.
Beliau berkongsikan ilmu perundangan syariah tersebut dalam program AWANI Pagi hari ini.
Sebelum ini, Majlis Agama Islam Wilayah Narathiwat mendedahkan, sekurang-kurangnya 30 pasangan dari Kuala Lumpur, Kelantan dan Terengganu datang ke wilayah berkenaan setiap bulan untuk bernikah dan berpoligami.
Bagaimanapun, setiap pasangan yang ingin berpoligami di Thailand perlu membuat pengesahan di Pejabat Konsulat Besar Malaysia di Songkhla dan mendaftarkan perkahwinan mereka di Malaysia semula bagi mengelak sebarang masalah yang timbul kemudian.
Sumber: Awani
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Pemuda 22 Tahun Bergaya Outfit RM900,000, Netizen Auto Jealous! - “Baiklah Duit Guna Beli Property”

gempak
21/07/2024
08:55 MYT
Satu video tular baru-baru ini menarik perhatian ramai pihak apabila ia mempamerkan seorang jejaka berusia 22 tahun memakai pakaian bernilai hampir RM900,000.
Berita

Suspek Kes Bunuh Farah Kartini Akan Disambung Reman Esok

gempak
21/07/2024
07:55 MYT
Suspek kes bunuh bekas penuntut Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Nur Farah Kartini Abdullah, 25, akan dibawa Mahkamah Kuala Kubu Bharu untuk permohonan lanjut reman, pada Isnin.
Viral

Duduk Dalam Keadaan Pelik, Aksi Lucu Kucing Ini Buat Netizen Tak Kering Gusi - “Dia Tengah Buat Pilates Tu”

gempak
21/07/2024
06:55 MYT
Gelagat dan telatah kucing yang comel dan lucu seringkali mencuri tumpuan ramai pihak.
Viral

6 Pelajar Malaysia Cipta Rekod Menang Pingat Pertandingan Olimpiad Matematik Antarabangsa!

gempak
21/07/2024
04:55 MYT
Enam pelajar mencipta rekod apabila pertama kalinya kesemua peserta dari Malaysia memenangi pingat dalam Pertandingan Olimpiad Matematik Antarabangsa Dunia yang berlangsung di United Kingdom (UK).
Sukan

Pengusaha Restoran Paris Dakwa Rugi Akibat Sukan Olimpik

gempak
21/07/2024
03:50 MYT
Pengusaha restoran di Paris merungut mengenai penurunan pengunjung berhubung penganjuran Sukan Olimpik 2024, lapor Agensi Berita Jerman (dpa).