Gaya Hidup

Apa Hukum Beri Makan Daging Korban Kepada Orang Bukan Islam?

Gempak
20/06/2024
06:30 MYT
Meskipun hari ini merupakan hari Tasyrik terakhir pada tahun ini, masih ramai lagi yang menerima daging korban.
Lebih-lebih lagi ibadah korban masih boleh disempurnakan sebelum masuknya waktu Maghrib pada hari ini.
Persoalannya, bolehkah memberi makan daging korban kepada golongan non-Muslim?
Menerusi infografik dikongsikan di laman sosial Facebook Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Mazhab Syafie menyatakan tidak dibolehkan berbuat demikian kerana korban adalah ketaatan untuk mendekatkan diri kepada ALLAH SWT.
"Bagaimanapun seandainya dalam komuniti masyarakat di sesebuah tempat itu terdapat jiran-jiran bukan Islam dan mereka dikenali dengan sifat baik serta keramahannya terhadap masyarakat Islam, maka dibolehkan untuk diberikan hasil korban tadi kepada mereka sekiranya terdapat lebihan.
“Namun begitu, jika hasil korban tersebut hanya mencukupi untuk orang Islam, maka perlu dahulukan umat Islam setempat yang lebih memerlukan,” katanya sebagaimana ditulis dalam infografik dikongsikan Jakim pada Rabu yang memetik sumber daripada Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

BERITA TRENDING: Astro Radio Anjur Ibadah Korban Bersama Siti Khadijah

BERITA TRENDING: Ini Sebabnya Kenapa Otot Daging Masih Bergerak-Gerak Walaupun Selepas Lembu Disembelih

BERITA TRENDING: Sabry Sembelih 23 Ekor Lembu Korban Sehari, Simpan 39 Koleksi Parang Khas - "Paling Mahal Harganya ..."

BERITA TRENDING: Korban Di Dalam Atau Luar Negara, Mana Lebih Afdal?

BERITA TRENDING: Israel Sekat Kemasukan Haiwan Korban Sempena Aidiladha Di Gaza

Merujuk kepada laman web e-SMAF, e-Sumber Maklumat Fatwa, Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor yang bersidang pada 24 Ogos 2016 menjelaskan, pemberian lebihan daging kepada kafir zimmi (patuh kepada pemerintah Islam) yang miskin itu adalah berteraskan konsep dakwah dan siasah syariah.
Amalan itu bertepatan dengan ayat al-Quran yang menganjurkan supaya kita berbuat baik kepada orang bukan Islam.
Firman ALLAH SWT: “ALLAH tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang yang tidak memerangi kamu kerana agama (kamu), dan tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu, sesungguhnya ALLAH mengasihi orang yang berlaku adil.” (Surah al-Mumtahanah: 8)
“Memberi daging daripada hasil korban sunat kepada kafir dzimmi yang miskin dan dikenali dengan sifat baik dan ramahnya dengan masyarakat Islam adalah termasuk dalam berbuat baik yang dibenarkan oleh ALLAH SWT berdasarkan ayat itu.
“Selain itu, terdapat hadis yang boleh dijadikan sandaran menyatakan bahawa pemberian daging daripada korban sunat kepada kafir zimmi adalah termasuk dalam berbuat baik yang dibenarkan oleh syarak,” katanya sebagaimana dipetik daripada keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor tentang memberi daging korban kepada orang bukan Islam.
Hadis dimaksudkan diriwayatkan oleh Abdullah bin ‘Amru Al-’Ash RA yang menyembelih seekor kambing buat ahli keluarganya, lalu beliau berkata: “Adakah kamu telah menghadiahkan daging tersebut kepada jiran kita Yahudi?”
Beliau menanyakannya sebanyak dua kali kerana sesungguhnya aku telah mendengar Rasulullah bersabda: “Jibril sentiasa mewasiatkan kepada aku (berbuat baik) kepada jiran sehingga aku menyangka mereka menjadi sebagai pewaris.”
Bagaimana pula jika melibatkan daging korban yang dimasak?
Sekiranya daging daripada hasil korban sunat itu dimasak, kemudian dijamu sebagai salah satu hidangan dalam majlis kenduri atau menjadi bekal untuk dijamu bersama rakan sekerja di pejabat yang terdiri daripada orang bukan Islam, berikut penjelasan Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor:
“Jika rakan sekerja bukan Islam itu terkenal dengan sifat baik dan ramahnya dengan masyarakat Islam, maka dibolehkan memberi makan daging itu kepada kafir zimmi yang miskin.
“Dalam masalah ini, boleh berpegang dengan pandangan ulama dalam Mazhab Syafie seperti Imam An-Nawawi Rahimahullah yang berpandangan sedemikian.
“Malah, pendapat tersebut juga sebenarnya merupakan pandangan sebahagian ulama dalam Mazhab Hanafi, apatah lagi menurut Mazhab Hanbali, harus dihadiahkan kepada orang kafir,” katanya.
Sumber: Sinar Harian Foto: Kosmo!
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Jennifer Coppen Nafi Dali Wassink Kemalangan Akibat Mabuk, Bertengkar Sebelum Kejadian… Kongsi Pesanan Terakhir Suami

gempak
22/07/2024
15:55 MYT
Jennifer turut menafikan dakwaan yang dia dan Dali bertikam lidah sebelum kejadian tersebut.
Viral

Penceramah Dakwa Boleh Bercakap Dengan Semut Mohon Maaf

gempak
22/07/2024
13:50 MYT
Seorang penceramah agama yang berasal dari Jawa Barat tampil memohon maaf selepas ceramah yang disampaikannya mengundang kontroversi.
Berita

Andika Putera Nafi Berskandal Dengan Isteri Orang & Staf, Tak Pernah Curang Ketika Berkahwin - "Ia Fitnah Besar!"

gempak
22/07/2024
11:40 MYT
Personaliti media sosial Andika Putera atau nama sebenarnya Muhamad Andika Putera menegaskan tidak pernah berlaku curang ketika dalam perkahwinan bersama bekas isterinya, Ananda Natasha.
Gaya Hidup

Digugurkan Dari Kempen Kasut Retro, Bella Hadid Upah Peguam Saman Adidas

gempak
22/07/2024
10:25 MYT
Supermodel terkenal berdarah campuran Palestin, Bella Hadid dilaporkan mengupah sepasukan peguam untuk menyaman syarikat pakaian sukan berpangkalan di Jerman, Adidas.
Viral

"Saya Dah Lama Move On, Tapi Masih Terkilan Kawan Baik Sendiri Yang Sailang Masa Iddah" - Ananda Natasha

gempak
22/07/2024
09:55 MYT
Susulan pendedahan yang dibuat berkaitan perselingkuhan bekas suaminya, Andika Putera, personaliti media sosial, Ananda Natasha menyatakan dirinya sudah 'move on' dengan penceraian yang berlaku pada Disember tahun lalu.