Ustaz Nabil Ahmad menegur produser filem, drama dan artis tempatan agar tidak melakonkan babak yang menggunakan kata-kata seolah mantera atau jampi yang boleh menjurus pada perbuatan syirik.

Beliau yang pernah menjadi ahli panel Lembaga Penapisan Filem (LPF) sebelum ini berkata, kesilapan sebegini yang berlaku dalam filem dan drama Melayu perlu diberi perhatian agar ia tidak berulang.

"Walaupun pelakon itu menyebut dalam bahasa Malaysia tapi itu adalah mantera atau seruan yang boleh memesongkan akidah. Memang tidak boleh dan berbahaya kerana dalam bahasa Arab lagi jelas menyatakan ia menjemput syaitan ke dalam tubuh badan," katanya kepada Astro Gempak.

Penolong Pengarah, Bahagian Dakwah di Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) ini juga menambah, lakonan babak sebegini perlu dijaga meskipun ia sekadar hiburan dan skrip biasa

"Kita kena faham kata-kata itu boleh jatuhkan nilai syahadah secara tidak sedar.

"Ada artis yang datang berbicang dan mengaku silap tapi perkara dah lepas biarkan cuma akan datang kena maklum pada produser dan rakan artis lain bahawa skrip ini tak berapa betul berkaitan nilai akidah," katanya.

Akuinya, penonton tidak mempunyai tafsiran sama ada boleh atau tidak terhadap sesuatu babak yang dipertontonkan.

"Kita bimbang jika ia dibawa menjadi satu amalan yang boleh kepada syirik. Paling dibimbangi adalah syirik khafi kerana ia tersembunyi, secara tidak sedar kita telah menolak dan menyangkal ketuhanan Allah," katanya.

Ustaz Nabil memberitahu setiap manusia mempunyai prinsip dan keputusan masing-masing tetapi sebagai sahabat dia cuba memberi nasihat kepada golongan selebriti ini.

"Tugas saya adalah menyampaikan dan bukan memaksa. Cuma, jika mahu nampak lebih baik dalam sesuatu lakonan, kita kena tunjukkan kebaikan itu.

"Saya lihat sahabat di LPF, Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) dan artis boleh ikut dan patuh walaupun sukar kerana ini adalah tanggungjawab mereka," katanya.

Teks oleh: Elrafaei Sapi

Foto: Astro Gempak & Skop Productions