Berita

PLKN 3.0 Dilaksana Bermula Jun 2025 Dengan Format Baharu

Gempak
11/07/2024
05:30 MYT
Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 akan dilaksanakan secara berfasa bermula Jun atau Julai 2025 dengan konsep dan format baharu, menurut Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Ada fasa

Beliau berkata, PLKN 3.0 terbahagi kepada Fasa Pra PLKN melibatkan pelajar tingkatan empat yang akan dilaksanakan di sekolah ketika kegiatan ko-kurikulum, dan Fasa PLKN Asas melibatkan remaja 17 tahun dan ke atas.
Kedua-duanya, Fasa Pra PLKN dan projek rintis bagi Fasa PLKN Asas dijangka diperkenalkan seawal Jun tahun hadapan, katanya ketika menjawab soalan asal Zahari Kechik (PN-Jeli) yang bertanyakan status terkini pelaksanaan semula program itu pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat pada Rabu.
Beliau berkata, Fasa PLKN Asas yang menerapkan 30 peratus modul asas kenegaraan dan 70 peratus latihan ketenteraan, dijangka dilaksanakan bermula April 2026 di 13 kem Askar Wataniah, 20 universiti awam dan beberapa politeknik terpilih seluruh negara.

ARTIKEL BERKAITAN: Ruangan Komen Diserang Netizen, Syazwan Zulkifly Nafi Pelakon Yang Belasah Kekasih

ARTIKEL BERKAITAN: Netizen Petik Nama Ammar Alfian Belasah Kekasih, Ini Respons Tuan Badan

ARTIKEL BERKAITAN: Berat Naik 10 Kg, Ragam Zahirah MacWilson Hamil Anak Kedua Berbeza - “Sebelum Ini Jaga Makan, Tapi Kali Ini Belasah Semua”

ARTIKEL BERKAITAN: Pemain Bola Sepak Dipenjara Seumur Hidup Belasah Kekasih Dengan Kerusi, Tukul Besi

ARTIKEL BERKAITAN: Belasah Warga Emas Sampai Muka Bengkak & Patah Tulang Pipi, Pembuli Jalan Raya Direman 4 Hari

"Pelatih PLKN juga diberi peluang menjalani latihan lanjutan (Fasa Latihan Lanjutan) mengikut bidang mereka minati. Modul bagi setiap latihan, khusus dibangunkan untuk anggota angkatan tetap, angkatan simpanan dan sukarelawan. Latihan itu berbentuk intensif, lapangan dan praktikal,” katanya.

Mengulas lanjut, Mohamed Khaled berkata bagi pelaksanaan projek rintis Fasa PLKN Asas itu, setiap kem akan dihadkan kepada satu jantina sahaja susulan terdapat cadangan bagi perkara itu.
"Bagi Kementerian Pertahanan, kita akan mulakan projek rintis di dua kem wataniah daripada 13 kem yang kita ada dan ia melibatkan penyertaan 1,000 peserta.
"Memang ada cadangan supaya tidak bercampur (jantina bagi satu kem), jadi satu kem kita akan hadkan kepada satu jantina sahaja," katanya.
Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Mohd Isam Mohd Isa (BN-Tampin) mengenai langkah kerajaan bagi mengatasi isu gangguan seksual di kem-kem PLKN yang dilaporkan sebelum ini.
Mohamed Khaled turut menjelaskan bahawa modul asas kenegaraan dibangunkan Kementerian Pendidikan Tinggi, mengandungi Modul Kenegaraan Elemen Jati Diri, Modul Kenegaraan Elemen Cinta Negara, dan Modul Kenegaraan Elemen Perpaduan.
Modul Asas Ketenteraan pula dibangunkan Kementerian Pertahanan yang berkonsepkan pembelajaran melalui pengalaman serta latihan berkumpulan dan pelatih akan dilatih mempraktikkan budaya kehidupan tentera seperti disiplin, ketepatan masa, tersusun (organised), dan mandiri (independent), katanya.
Sumber: Sinar Harian menerusi Bernama
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Berita

Harga Diesel RM3.35 Seliter Bermula Isnin

gempak
09/06/2024
15:25 MYT
Kerajaan menetapkan harga diesel di Semenanjung pada kadar RM3.35 seliter bermula Isnin selaras dengan perlaksanaan penyelarasan semula subsidi bahan api tersebut.
Hiburan

Jaclyn Victor Tumpang Gembira Bekas Suami Kahwin Baharu - "Sebelum Ni Dia Kata Tak Nak ..."

gempak
04/06/2024
09:58 MYT
Penyanyi Jaclyn Victor melahirkan rasa gembira apabila mengetahui bekas suaminya, vokalis kumpulan antarabangsa AZ Yet iaitu Shawn Rivera  sudah mendirikan rumah tangga pada April lalu.
Hiburan

“Hanya Dia Yang Ada Gambar Saya Dan Muaz” - Bella Akui Khilaf, Hanya Mahu Buat Aliff Cemburu

gempak
03/04/2024
11:02 MYT
Tidak menyorokkan isu tular mengenai dakwaan mempunyai hubungan dengan pelakon baharu, Muaz Zabir, aktres Bella Astillah membuat pengakuan tentang perkara itu.
Laman Utama

Dipetik Join PLKN, Azfarheri Dan Imran Bard Tunjuk Cara Kawad! Netizen Usik - “Ni Trainer Yang Koyak Nanti”

gempak
04/11/2023
12:55 MYT
Mau huru hara kalau dua orang ni masuk hehe.
Laman Utama

“Umur 30, Ramai Yang Tak Fit” - Alif Satar Setuju PLKN Kembali Dilaksanakan

gempak
04/11/2023
11:55 MYT
Ada baiknya PLKN