Selepas kecoh dengan isu ikan Siakap yang dijual mencecah harga lebih RM1, 0000 di Langkawi, kini terdapat aduan mengenai peniaga menjual sekeping roti canai dengan harga RM4 di pulau pelancongan tersebut.
Hal itu didedahkan oleh Persatuan Pengguna Kedah (CAKE) yang menerima lebih 100 aduan daripada pengguna berkaitan kenaikan harga makanan serta bahan mentah di negeri ini.
Setiausaha CAKE, Mohd Yusrizal Yusoff berkata, kebanyakan aduan yang diterima adalah berkaitan makanan di kedai makan terutama di daerah Kota Setar dan Kuala Muda.
Beliau berkata, aduan diterima sejak dua minggu lalu dan ternyata ia membebankan pengguna yang mempunyai keluarga besar.
"Selain aduan berkaitan harga mahal ikan siakap di Langkawi, kita juga menerima maklumat berkaitan harga roti canai sekeping RM4 di pulau itu.
"Harga itu tidak masuk akal kerana berdasarkan maklumat daripada pengguna, kedai roti canai itu hanya dijual di tepi jalan," katanya ketika dihubungi Astro AWANI .
Sehubungan itu Mohd Yusrizal meminta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Kedah melakukan pemeriksaan di setiap gerai atau premis kedai makan yang didapati menaikkan harga yang tinggi.
Selain itu katanya, peniaga kedai makan juga perlu meletakkan tanda harga untuk setiap makanan bagi membolehkan pengguna membuat pilihan sebelum membuat pesanan.
"Sekiranya didapati peniaga mengenakan harga yang tidak munasabah dan terlalu mahal, pengguna perlu menyimpan resit dan membuat aduan bagi membolehkan siasatan dilakukan pihak berkuasa.
"Malah kita berharap peniaga juga jangan mengambil kesempatan menaikkan harga ketika ini bagi mengelakkan pengguna terbeban," katanya.
Sementara itu, Ketua Pegawai Penguatkuasa KPDNHEP Kedah, Mohd Shahran Mohd Arshad berkata, pihaknya belum menerima aduan berkaitan kenaikan harga sekeping roti canai dijual pada harga RM4.
Bagaimanapun pihak KPDNHEP telah menggerakkan pegawai dan anggota penguatkuasa menerusi “Op Menu” bagi melakukan pemeriksaan di restoran dan kedai makan di seluruh negeri.
“Operasi ini dijalankan bermula 6 November lalu tertumpu kepada aduan orang awam berlakunya kenaikan harga makanan.
“Menerusi pemeriksaan ini KPDNHEP melakukan pemeriksaan terhadap harga makanan dan minuman serta alat penimbang di restoran yang menjual makanan laut,” ujar Mohd Shahran.
Awani
Mon Nov 29 2021

.jpg?ext=.jpg)
Kerjasama Media Untuk Bawa Suara Rantau Nusantara Ke Pentas Dunia
Tahniah dan selamat maju jaya
![[VIDEO] “Kenapa Comel Sangat”- Bersilat Selepas Tonton Mat Kilau, Netizen Puji Ebit Lew ‘Sporting’! [VIDEO] “Kenapa Comel Sangat”- Bersilat Selepas Tonton Mat Kilau, Netizen Puji Ebit Lew ‘Sporting’!](https://resizer-vortals.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://d3avoj45mekucs.cloudfront.net/astrogempak/media/asbp/ebitlewmatkilau.jpg?ext=.jpg)
[VIDEO] “Kenapa Comel Sangat”- Bersilat Selepas Tonton Mat Kilau, Netizen Puji Ebit Lew ‘Sporting’!
“Kenapa Comel Sangat”- Bersilat Selepas Tonton Mat Kilau, Netizen Puji Ebit Lew ‘Sporting’!
![[VIDEO]Macam Breakup Dengan Boyfriend” – Maid Bekerja 5 Tahun Pulang Ke Acheh, Eina & Suami Menangis Terasa Kehilangan… [VIDEO]Macam Breakup Dengan Boyfriend” – Maid Bekerja 5 Tahun Pulang Ke Acheh, Eina & Suami Menangis Terasa Kehilangan…](https://resizer-vortals.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://d3avoj45mekucs.cloudfront.net/astrogempak/media/asbp/einaazmanmaid_1.jpg?ext=.jpg)
[VIDEO]"Macam Breakup Dengan Boyfriend” – Maid Bekerja 5 Tahun Pulang Ke Acheh, Eina & Suami Menangis Terasa Kehilangan…
Eina & Suami Menangis Terasa Kehilangan…
.jpg?ext=.jpg)
Wow ! Hanya Dengan RM 99.99 Dapat Layan Semua Siaran Astro?
Pakej menarik

Kisah Ilmu Hitam & Jerangkung Bakal Diangkat Ke Layar Perak Menerusi Jerangkung Dalam Almari
Seramnya!

Takut Anak Diberi Ubat Tidur, Siti Badriah Pasang CCTV Seluruh Rumah
Langkah keselamatan.

Hamba Seks Mengaku Mahu Mati, R Kelly Dipenjara Bukan 10 Tapi 30 Tahun!
Terima keadilan.

#HisteriaTheSeries: Episod 4 Semakin Mendebarkan, Plot Twist Bakal Bongkar Misteri Filem Histeria 2008
Tak sabar episod minggu depan.

“Kalau Orang Lain Rasa Pelik, Tapi Mak Setuju Saya Tak Kisah” – “ Aina Abdul Minta Izin Ibu Untuk Setiap Busana Konsert
Ibu kena tengok dulu baju Aina sesuai atau tidak.

“Rakyat Kelantan Tak Bising Tiada Panggung Wayang” - Timbalan MB Kelantan
Punca gejala sosial.