Transgender dari Indonesia, Jessi Rinrada kembali kepada fitrahnya asalnya sebagai seorang lelaki ketika mengerjakan umrah.

Jessi atau nama sebenarnya, Bagas Rahmatya yang berkongsi perjalanannya di Mekah bagaimanapun mengalami beberapa kesukaran, lebih-lebih lagi apabila suaranya yang kedengaran mirip suara perempuan.

BERITA TRENDING: “Ayah, Ampunkan Ajad…” - Sajat Sebak Lihat Bapa Yang Sakit Terima Kerusi Roda Pemberiannya

“Lillahi taala, ikhlas menjalani semua akibat… salah satunya jadi sasaran askar yang tak percaya saya ini lelaki, sebab wajah dan suara saya terlalu perempuan.

“Dan berkali-kali ditahan askar Masjid Nabawi, Madinah kerana selalu dicurigai. Sampaikan ada peniaga yang cakap ‘akhir zaman’ di hadapan saya. Pedih rasanya, seperti mahu menangis pada ketika itu juga,” tulisnya di video yang dimuat naik di TikTok.

Jessi menambah, dia sedar apa yang dilaluinya adalah balasan daripada Allah SWT.

BERITA TRENDING: Netizen Mengamuk Lihat Lucinta Luna Selamba Solat Aidiladha Di Saf Wanita

“Sedar ini balasan daripada Allah SWT selama ini. Minta doanya ya teman-teman, semoga cepat boleh kembali ke asal semestinya tanpa ada pergolakan,” tulisnya lagi.

Jessi terbang ke Mekah untuk mengerjakan umrah bersama ibu bapanya pada 14 Oktober lalu dan telah kembali ke Indonesia pada 22 Oktober lalu.

Sumber: TikTok