Laman Utama

"Kalau Pelakon Sendu & Berlagak, Penerbit Pun Berhak Ada Pilihan Sendiri" - Jaja Ishak

Amri Hassan
22/04/2022
05:45 MYT
Penerbit drama Jaja Ishak tidak menafikan kecenderungan sesetengah sutradara untuk memilih senarai pelakon kegemaran untuk membintangi sesebuah naskhah.
Jelas Jaja, pelakon yang berdisiplin dan punyai rekod bersih di set penggambaran pastinya punyai peluang lebih cerah untuk mendapat tawaran berlakon pada masa akan datang.
"Sudah tentulah setiap penerbit ada pelakon kegemaran mereka. Kalau ada pelakon 'sendu' (bermasalah) dan berlagak pastilah setiap penerbit ada pelakon kegemaran mereka.
"Sejujurnya saya ada pelakon kegemaran saya sendiri. Perkara ini berlaku disebabkan masalah dan sikap sesetengah pelakon itu," katanya.
Baru-baru ini, timbul rungutan dalam kalangan artis yang mendakwa adanya penerbit yang punyai sikap pilih kasih terhadap pelakon tertentu hingga menyukarkan mereka untuk mencari peluang berlakon.
Dalam perkembangan sama, Jaja mengulas mengenai senario semasa syarikat produksi yang kerap membuat ujibakat walhal barisan pelakon di Malaysia ada terpinggir daripada tawaran.
"Bukan pelakon tak cukup tetapi apabila sesi penggambaran berjalan serentak sekarang ini, jadi ramai pelakon tidak dapat memberikan komitmen untuk tawaran lain.
"Saya ambil contoh mudah di mana permintaan lebih banyak daripada pengeluaran. Jadi, apabila adanya sesi uji bakat ini kita dapat mencari pelapis baru sebab sampai bila nak harapkan hero atau heroin yang ada sekarang kerana perubahan itu akan sentiasa berlaku.
"Pada saya uji bakat yang dijalankan syarikat produksi adalah satu inisiatif yang baik dan perlu dilakukan," tambahnya.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Terlalu Banyak Spekulasi, Ustaz Hadhari Mohon Orang Ramai Hormat Arwah Farah Kartini - “Menjaja Cerita Tak Baik”

gempak
21/07/2024
03:25 MYT
Susulan spekulasi dan pandangan yang dikeluarkan oleh ramai pihak berkaitan kes pembunuhan Farah Kartini, penyampai radio dan pendakwah, Ustaz Tajdid Hadhari meminta supaya perbuatan tersebut dihentikan.
Viral

Pasangan Suami Isteri Tunggang Kapcai Ke Paris Demi Sokong Team Malaysia! - "Kami Nak Lihat Azizulhasni Awang, Kalah Menang Belakang Cerita"

gempak
21/07/2024
02:55 MYT
Dari kaca televisyen ke arena pertempuran, itulah bukti semangat patriotisme pasangan suami isteri, Alfi Shahrin Zakaria dan Diana Latief yang menanam impian ke temasya Sukan Olimpik Paris 2024 dengan hanya dengan menaiki motor kapcai.
Viral

"Kami Balik Dulu, Nanti Datang Lagi" - Abang Farah Kartini Ziarah Kubur, Wajah Hiba Ibu Bikin Netizen Sebak

gempak
21/07/2024
01:50 MYT
Abang kepada mangsa bunuh Nur Farah Kartini, Mohd Farizza Azmi Abdullah tampil mengemaskini perkembangan terbaharunya menziarah pusara adiknya di Tanah Perkuburan Kampung Nyuir Manis, Pekan, Pahang pada Sabtu.
Viral

Lari Daripada Kebiasaan, Hijrah Prihatin Santuni 40,000 Golongan Memerlukan - "Memang Nak Bagi Semua Merasa"

gempak
20/07/2024
18:47 MYT
Sempena meraikan sambutan ulang tahun TV AlHijrah ke-14, sebanyak empat pertubuhan diberikan bakul makanan yang merangkumi makanan keperluan asas bagi menyantuni golongan memerlukan.
Hiburan

Nonny Nadirah Sakan Bikin Kontroversi, Niezam Zaidi Terkejut– “Dia Hamba Allah Yang Baik…”

gempak
20/07/2024
09:55 MYT
Niezam, 31, berkata, dia hanya mampu mendoakan yang terbaik buat wanita terbabit dan menganggap apa yang terjadi adalah hikmah.