Laman Utama

“Kami Tak Boleh Tanggung…” - Doktor Di Gaza Rayu Serangan Dihentikan, Situasi Hospital Semakin Tak Terkawal

Awani
29/10/2023
08:34 MYT
Serangan bertubi Israel ke atas Semenanjung Gaza kini memasuki hari ke-21 sekali gus memberi gambaran ngeri mengenai kehidupan di wilayah itu.
Ramai rakyat Palestin terpaksa meninggalkan rumah mereka dan mencari perlindungan di Hospital al-Shifa, di mana mereka perlu bertahan di dalam situasi yang masih huru-hara.
Pakar Obstetrik di Hospital Shifa Gaza Dr Fadia Malhis turut berkongsi situasi kritikal penduduk dan pesakit di hospital yang telah menjadi pusat penginapan pelarian untuk keluarga yang kehilangan tempat tinggal akibat serangan berterusan Israel.
Dr Fadia Malhis, yang terlibat dalam prosedur kecemasan, dengan penuh semangat menggesa agar konflik yang sedang berlaku dihentikan segera.
"Saya merayu kepada anda, tolong hentikan pertumpahan darah ini sekarang. Kami tidak boleh menanggungnya lagi, cukuplah,” katanya.
Dalam rayuannya yang menyayat hati, Dr Malhis, memaklumkan mengenai situasi kronik di Gaza akibat kekurangan bahan api.
Beliau juga memberi amaran bahawa melainkan bantuan segera tiba, nyawa pesakit dalam keadaan kritikal juga berada dalam bahaya.
"Terdapat 7,000 orang yang cedera parah di Gaza, dan mereka sangat memerlukan rawatan perubatan di luar wilayah itu. Jika lintasan sempadan Rafah masih ditutup, pesakit yang cedera ini berdepan nasib yang suram," katanya.
Dr Malhis juga bercakap tentang situasi buruk bayi baru lahir di wad bersalin, di mana kelahiran pramatang menjadi semakin biasa disebabkan konflik yang berterusan.
Situasi dilihat semakin memburuk apabila bayi yang baru lahir di unit rawatan rapi, bergantung sepenuhnya pada mesin oksigen penyambung nyawa, mendapati diri mereka berada dalam situasi yang tidak menentu dan berisiko tinggi.
Tambahnya, situasi di Gaza memerlukan perhatian dan campur tangan segera bagi mengelakkan tragedi menyayat hati daripada terus berlaku.
AWANI
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Adidas Mohon Maaf Pada Bella Hadid - "Kami Melakukan Kesilapan Yang Tidak Disengajakan"

gempak
25/07/2024
02:30 MYT
Syarikat pakaian sukan berpangkalan di Jerman, Adidas memohom maaf kepada supermodel terkenal berdarah campuran Palestin, Bella Hadid.
Sukan

Presiden Perancis Alu-Alukan Atlet Israel, Benarkan Bertanding Di Olimpik Paris

gempak
24/07/2024
05:25 MYT
Presiden Perancis, Emmanuel Macron memaklumkan atlet Israel dialu-alukan menyertai Olimpik Paris 2024 yang bakal berlangsung 26 Julai ini.
Hiburan

Diperakui Badan Antarabangsa, Fazura Akan Terus Bersuara Isu Negara Palestin - “Itu Adalah Jihad Kecil Saya..”

gempak
23/07/2024
16:00 MYT
Seringkali aktif dalam menyuarakan hal berkaitan negara Palestin, pelakon Fazura tidak terkesan sekiranya kurang mendapat tawaran bekerjasama jenama internasional.
Gaya Hidup

Digugurkan Dari Kempen Kasut Retro, Bella Hadid Upah Peguam Saman Adidas

gempak
22/07/2024
10:25 MYT
Supermodel terkenal berdarah campuran Palestin, Bella Hadid dilaporkan mengupah sepasukan peguam untuk menyaman syarikat pakaian sukan berpangkalan di Jerman, Adidas.
Gaya Hidup

Adidas Gugurkan Bella Hadid Daripada Kempen Kasut Retro Munich 1972

gempak
19/07/2024
16:55 MYT
Adidas pada Jumaat menggugurkan model pro-Palestin, Bella Hadid, daripada kempen pengiklanan untuk kasut retro Olimpik Munich 1972, yang dibayangi oleh pembunuhan beramai-ramai atlet Israel.